Miért számít sértőnek, ha valakinek a középső ujjunkat mutatjuk?

Sértegetünk, provokálunk, vagy csak kifejezzük, ha valaki vagy valami nem tetszik – ezeken kívül persze még ezer oka lehet annak, ha a középső ujjunkat mutatjuk valakinek… de miért, és mióta is számít ez offenzív cselekedetnek? Nos, a középső ujj felmutatásának hosszú (fallikus) története van. Biztos te is hallottad azt a sztorit, mely szerint a százéves háborúban a franciák elkaptak pár brit íjászt, és – hogy azok ne tudják többé használni íjaikat és nyilaikat – levágták a középső ujjukat. Akiket viszont nem kaptak el, azok felmutatták nekik, hogy “ezt nektek, hülye franciák”. Persze a legtöbb ember szerint ez szép mese, de baromság. Az viszont már igaz lehet, amit a BBC-től tudunk, és persze, mindannyian sejtettük eddig is, hogy a középső ujj és a pénisz hasonlóságából kiindulva lehet ez a beintések alapja.

Hirdetés

Desmond Morris antropológust idézve a BBC azt írja, hogy ez az egyik legrégebbi ismert kézmozdulat: a középső ujj a pénisz, kétoldalt mellette a behajlított ujjak pedig a heréket szimbolizálják – ezáltal gyakorlatilag a beintés egy “fallikus gesztus”, amit felajánlunk a másik embernek. Magyarul: “kapd be, te köcsög”.

via GIPHY

Elizabeth King is egyetért ezzel – ő tavaly a Complexen írta meg, hogy az ókori rómaiknál anális szexszel való “fenyegetést” jelentett. A középső ujj latin neve (digitus impudicus) ugyanis szemérmetlen ujjat jelent. A görögök sem maradtak ki a jóból: Diogenész kihívásnak szánva mutatta fel középső ujját Démoszthenésznek, Arisztophanész “A felhők” című darabjában pedig a főhős, Strepsiades beint Szókratésznek, nyilván fallikus értelemben használva középső ujját. Mire Szókratész (aki veszi a lapot), visszaszól: “te csak egy nyers pojáca vagy”. Hát, bárcsak mi is ilyen szépen tudnánk visszaszólni, ha valaki a középső ujját mutatja nekünk!

Forrás: Dose.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés