Milyen hatása lehet a Földre a felénk tartó napszélnek?

Mivel nem konyítunk professzori szinten a fizikához, a LadBible-t böngészve kicsit meghökkenve olvastuk, hogy a közelmúltban végbement elég jelentős naptevékenység miatt most elég nagy mennyiségű napszél tart a Föld felé, és számítások szerint legkésőbb ma kellene ideérnie. Hogy mi az a napszél? Röviden: töltött részecskék plazmaáramából és mágneses térből áll, és hát ha a Nap így “elengedi magát”, az a bolygóira is hatással lehet. A NASA szerint viszont aggodalomra semmi ok: a napszél eléri ugyan a Földet, de legfeljebb áramkimaradásokat okozhat itt-ott, illetve némi telekommunikációs gubancot, de ez minden.

Hirdetés

Szerencsére a Föld mágneses pólusai védelmet jelentenek számunkra az ilyen fokú naptevékenység ellen – mondták, és Twitteren meg is mutatták, hogy értik ezt.

A napszélnek egyébként van még egy “mellékhatása”: a mágnesességnek köszönhetően különösen szép sarki fényt lehet majd megfigyelni Kanada, Európa, Oroszország legészakabbi-, illetve Új-Zéland és Dél-Amerika legdélebbi területein.

northern lights

nl

Forrás: LadBible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés