Napi tudományos: az orrtúrás nagyon is egészséges dolog!

Hányszor hallottuk gyerekkorunkban mindnyájan, hogy “ne túrd az orrod!”, és hányszor kaptunk válogatott szidalmakat szegény fejünkre, mert megettük azt, amit a nózinkban találtunk?! Nos, a tudomány aktuális állása szerint igenis jól tettük – ezúton is elnézést a szüleinktől, de nem volt igazuk. Tudósok ugyanis megállapították, hogy – korábbi kutatás eredményeivel ellentétben – az orrtúrásnak igenis kedvező hatása lehet az egészségre. A takony egyrészt erősíti az immunrendszert, másrészt az abban található “jó baktériumok” a fogakra tapadva segítenek megelőzni a szánkban lévő, a fogszuvasodásért is felelős rossz baktériumok szaporodását.

Hirdetés

A takonyban lévő nyálka egyébként bizonyítottan segíti a szervezet védekezését a légzőszervi fertőzések és a gyomorfekély ellen is. Ez elég jó hír azoknak, akik nem hallgattak anyura és apura, és kis takonypócként nem álltak le az orrtúrással meg a takonyevéssel.

reaction animated GIF

A tudomány vezető kutatói most azon agyalnak, hogyan lehetne az orrunkban található nyálkát szintetikusan előállítani, így nyilvánosan is fogyasztható lehetne mondjuk rágógumi formájában.

Egy osztrák tüdőspecialista, Prof Friedrich Bischinger szerint az orrukat piszkáló emberek egészségesebbek, boldogabbak és minden bizonnyal nagyobb összhangban élnek saját testükkel, mint az orrtúrást elutasító társaik.

Forrás: LadBible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés