A mérsékelt ivás valóban a hosszú élet titka?

Mindig megkérdezik az idős embereket, minek is köszönhetik, hogy ilyen szép kort megéltek, és bizony gyakori válasz, hogy napi egy kis pohár bor, sör stb. a titok nyitja. Általában egy kedves mosollyal reagálnak erre, ám most úgy tűnik, valóban ez kell, ha tisztes kort szeretnénk megélni.
Egy friss tanulmány szerint ugyanis napi kb. egy korsó sör 25 százalékkal csökkenti az esélyét, hogy túl korán elhalálozunk. Persze annyira azért nem egyszerű a dolog, mert a mennyiségre bizony nagyon oda kell figyelni, napi egy korsóval lehet legurítani és nem többel. Megállapították, hogy azok a nők, akik hetente 3-7 alkoholtartalmú italt fogyasztottak, 25 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg, és 35 százalékkal kevesebb eséllyel lettek szívbetegek, mint az antialkoholisták. Azok a férfiak, akik hetente 3-14 alkoholos italt fogyasztottak, 13 és 21 százalékkal javították esélyeiket.

Hirdetés

Ennek az lehet az oka, hogy az alkohol fogyasztása előnyös a jó koleszterin mennyiségének növelésében, valamint az erek bélésének és a gyulladás csökkentésének. Ha azonban valaki többet fogyaszt a heti 14 italnál, akkor 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel hal meg idejekorán és 67 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy rákos lesz.

A kutatást egy kínai egyetem végezte 1997 és 2009 között, 333 247 ember adatainak elemzésével foglalkozott. Dr. Bo Xi, a kutatás vezetője elmondta: „Kutatásaink azt mutatják, hogy a könnyű, mérsékelt italoknak bizonyos védőhatásuk lehet a szív- és érrendszeri betegségek ellen, míg a nehéz italok halálhoz vezethetnek.” Azt is kiemelte azonban, hogy az alkoholfogyasztás kedvező és káros hatásai között érzékeny egyensúly áll fenn, amelyet hangsúlyozni kell.

Forrás: sickchirpse.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés