Elképesztő adatok: elkészült a Microsoft és a Facebook mélytengeri adatkábele

Microsoft egyik blogbejegyzéséből kiderül, hogy háromszor gyorsabban, mindössze két év leforgása alatt elkészültek annak a mélytengeri adatkábelnek a megépítésével, aminek az adatai tényleg elképesztőek. A kábel az Atlanti-óceán alatt épült, 6400 km hosszan, az amerikai Virginai Beach-et és a spanyolországi Bilbaót összekötve. Bizonyos részei 5000 méter mélyen húzódnak, és ez a legnagyobb kapacitású mélytengeri adatkábel: összesen 160 terabitnyi adatot lehet továbbítani rajta másodpercenként. Ez akkora adatmennyiség, mintha 71 millió HD videót streamelnénk párhuzamosan, írja a The Verge.

Hirdetés

Hogy még hozzátegyünk valami elképesztőt: a Marea nevű kábel által lehetővé tett sebesség 16 milliószor gyorsabb, mint egy átlagos otthoni internetkapcsolat. Azt nem tudjuk, hogy mennyibe került, de a Microsoft és a Facebook netkábele majd 2018 elején kezdi el az adatok továbbítását.

A nagy techcégeknél egyre inkább növekszik az igény a mélytengeri kábelek lefektetésére, mert számos előnyük van: például az, hogy nem függnek annyira az időjárástól, illetve ezeknek köszönhetően nagy mennyiségű adatot lehet mozgatni a kontinensek között. Tavaly a Google is két komolyabb mélytengeri kábelprojektbe fektetett be.

Forrás: Theverge.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés