Ha ez történik az arcoddal piálás közben, azonnal tedd le a poharat!

A napi tudományos okosságot ezúttal egy dél-koreai kutatás eredményei szolgáltatják. Ottani kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy nem veszélytelen, ha a haverokkal együtt piálva azt látjátok, hogy közületek valakinek az arca az ital hatására kipirosodik. Ez a cimbora jobban jár, ha leteszi a poharat, mert ha nem, azt előbb-utóbb az egészsége bánhatja.

Hirdetés

A tanulmány készítői szerint ugyanis az alkoholos italokból a szervezetbe jutó acetaldehidet nem mindenkinek a teste tudja viszonylag gyorsan lebontani – vannak, akiknél elég sokáig tart ennek az anyagnak a kiürülése. Márpedig ami tovább bent marad, az tovább tud károkat okozni. Ez a vegyület például a vérnyomás növekedését idézheti elő, hosszabb távon pedig növeli a szívroham, a stroke és az erek deformálódásának veszélyét is.

A tanulmány készítői 1763 koreai férfit vontak be alanyokként a kutatásba. 527-en általában elpirultak, ha ittak, 948 ember nem pirosodott ki, 288-an pedig nem ittak alkoholt. A kutatók ezután számos dolgot figyelembe véve – életkor, testtömegindex, edzettségi állapot, dohányzás, stb. – arra jutottak, hogy a magas vérnyomás esélye sokkal jobban megnőtt a pirulósoknál, már heti 4 alkoholtartalmú ital elfogyasztása után. Akik nem pirosodtak ki az alkoholtól, azoknál átlagosan nyolc ital után mutattak ki hasonló dolgokat. Szóval szerintünk a lényeg, hogy a túl sok pia senkinek sem tesz jót, de azoknak, akik kipirosodnak, sokkal jobban kell vigyázniuk magukra.

Forrás: Sickchirpse.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés