Ha ülőmunkát végzel, az nagy szívás, de állni sem jobb – állítja egy friss tanulmány

Azt már mindannyian ezerszer hallottuk, hogy ha egész nap csak ülünk, az hosszabb távon elég komoly egészségügyi problémák kockázatát jelenti. De mi a helyzet azokkal, akik állnak a munkahelyükön? Nos, egy friss tanulmány készítői szerint nekik sem jobb a helyzetük: az American Journal of Epidemiology szeptemberi számában publikált írás tanúsága szerint egész nap ácsorogni majdnem olyan káros, mint nap mint nap több szál cigarettát elszívni.

Hirdetés

A tanulmány készítői 700 embert vizsgáltak a kanadai Ontarióban 12 éven keresztül. Az ő egészségügyi adataikat figyelemmel kísérve jutottak arra a következtetésre, hogy az állva dolgozóknál majdnem kétszeres az esély szívbetegségek kialakulására, mint azoknál, akik ülőmunkát végeznek, és majdnem ugyanakkora esélyük van szívbetegségekre, mint a dohányzó embereknek.

Standing

Hogy mi a megoldás? A kutatók szerint nyilván sem a csak álló, sem a csak ülőmunka nem jó. Azt javasolják, iktassunk be több mozgást – és szerintünk erre a tanulmányra hivatkozva akár több kávészünetet is.

Forrás: Sickchirpse.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés