Megrázó képek a már lerombolt brazil börtönből, a Carandiruból

João Wainer filmrendező és fotós 1998-ban járt először a hírhedt Sao Paolo-i Carandiruban – egykor ez volt Latin-Amerika legnagyobb börtöne, és falai közt olyan fogvatartottak éltek, na meg olyan sztorik szövődtek, amelyektől a legtöbbünknek minden szőrszála égnek állna. Wainer viszont azt mondja, sosem félt a börtönben, még azon a napon sem, amikor az elítéltek börtönlázadással fenyegetőztek, és ő épp ott volt fotózni. Bizony, ő aztán tudna mit mesélni, és a Vice-nak meg is tette – ebből az interjúból emeljük most ki a legütősebb részleteket.

Hirdetés

Mint azt már említettük, a művész majdnem 20 évvel ezelőtt járt először a börtönben. 1998-ban egy brazil napilap, a Folha de S. Paolo riporterét kísérte el fotósként a létesítménybe. Először az úgynevezett sárgákhoz (Amarelão) vitték be őket, abba a szektorba, ahol halálosan megfenyegetett, rettegő rabokat tartottak. A levegő szó szerint fojtogató volt, részben a rabok félelme, részben pedig a párás meleg miatt – Wainer azt mondja, emlékszik, hogy még  fényképezőgépének a lencséje is bepárásodott.

brazil börtön2 brazil börtön8

A fotós visszaemlékezése szerint a szag és a körülmények borzalmasak voltak, de az őröknek volt humorérzéke – egyikük meg is viccelte őket. “Kinyitotta az ajtót, de nem lépett be, hanem nekünk mondta, hogy tessék, srácok, menjetek csak be, minden rendben – persze senki sem mozdult, ő meg csak röhögött” – mondta. Az is megdöbbentő volt számára, hogy egyesek úgy élnek le itt éveket, hogy nem látják a napot. Ezeket a rabokat a negyedik emeleten tartották.

brazil börtön9

A Pavilion Five-ban helyezték el a transznemű rabokat.

brazil börtön3 brazil börtön6

A fotós 1998 és 2002 közt rendszeresen járt a börtönbe fényképezni, heti 2-3 alkalommal ment ki oda. És persze mindig lencsevégre kapott valami érdekeset – az itt készült képei szerintünk ma már felbecsülhetetlen értékűek.

brazil börtön1 brazil börtön5 brazil börtön11 brazil börtön12 brazil börtön13

Sophia Bisilliat színésznőnek volt egy művészeti projektje, elítélteknek adott órákat – közülük emelkedett ki az 509-E nevű rap duó. Wainer őket is fotózta.

brazil börtön4

A fotós azt mondja, mindenki rendes volt vele a börtönben, hisz gyakran Sophiával ment oda, akinek már komoly presztízse volt a rabok közt – úgy tekintettek rá, mint olyasvalakire, aki segíteni akar nekik, és szívén viseli a sorsukat.

brazil börtön14 brazil börtön15

A falak közt gyakran egyedül is közlekedtek, nagy szabadságot élveztek. Ugyanakkor tudták, hogy mind az őrök, mind a vezetőség nagyon figyel rájuk, de az elítéltektől sem kell félniük, mert velük mindig normálisak voltak. Ők sem ítélkeztek a rabok felett, csupán tették a dolgukat.

brazil börtön18

Wainer úgy emlékszik vissza a börtönre, hogy az nagyon tiszta volt – már ahhoz képest, hogy 8000 férfi élt ott -, de van egy bizonyos szag, amikor túl sok férfi tartózkodik egy helyen, ez a mai napig a Carandirura emlékezteti őt.

brazil börtön16 brazil börtön17

A börtön postája:

brazil börtön10

A Carandirut 2002-ben rombolták le. Ebben az évben jelent meg Wainer könyve Aqui Dentro (“Here Inside”) címmel.

brazil börtön7

Forrás: Vice.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés