Ördögűzés a szláv kultúrában

Ezt a cikkünket akár úgy is kezdhetnénk, hogy valós események és adatok szolgáltattak alapot hozzá, de akár azzal is indíthatnánk, hogy amit itt olvasol, azt valószínűleg a filmesek is tudják, és felhasználták már, vagy a jövőben szolgáltat majd alapot néhány fokozottan ijesztő, kisebb-nagyobb nyomokban ördögűzést is tartalmazó produkcióhoz. De ne húzzuk tovább az időt, jöjjön néhány dolog az ördögűzésről – arról, ahogyan folyt és folyik napjainkban a szlávoknál.

Hirdetés

Lengyelországban 1614 előtt totál kicsúszott az egyház kezéből az irányítás – már ami az ördögűzést illeti: az ilyesmi, na meg a boszorkányégetések szinte már megszokott hétfői elfoglaltságnak számítottak a lakosság körében. Ezt persze a katolikus egyház sem hagyhatta, ezért szabályozták a dolgokat: manapság körülbelül 130 ördögűző van az országban, akik a Vatikán jóváhagyásával gyakorolhatják a feladatukat. Köztük van, aki már több mint 500 ördögűzést hajtott végre – írja Where the Devil Lives című könyvében Nadine Wojcik ördögűző.

Az ördögűzés gyökerei a kereszténység előtti időkre nyúlnak vissza, és manapság nem csak a katolikus egyház, hanem az ortodoxok meg a szláv pogányok is végzik. Utóbbiaknál Dažbog lányaihoz kötik az ördögűzések sikerét. Zorya Utrennyaya (Reggeli Csillag) és Zorya Vechernyaya (Esti Csillag) figyelik a pokol kutyáját, Simarglt, aki a Kis Medve csillagképben a Sarkcsillaghoz van láncolva. Az ördögűzések során a Reggeli Csillagnak mutatnak be áldozatokat, a hajnal érkezése pedig a démonok felett aratott diadalt jelzi.

exorcism2

Horvátországban Petar Jovanovic ortodox papot ismerik a legtöbben ördögűző “specialistaként”, aki egy kiló sóval és imádsággal végzi a szertartást (ennek részletei nyilván titkosak). Egy másik pap mondta róla, hogy mivel Zadarban és környékén nincs hivatalos ördögűző, a legtöbbször Jovanovic-ot hívják, aki rá szokta venni a gonoszt, hogy távozzon.

Egy Cornelia nevű apáca számtalan ördögűzést látott Oroszországban, és hát sokan megkérdezték már tőle, hogy miért történhet ilyen démoni megszállás az emberekkel, és különösen a gyerekekkel. Ő azt mondja, szüleik egészségtelen viselkedése felelős mindenért: egy dohányzó anya füstöt juttat a gyereke szervezetébe, egy alkoholista anya itallal “táplálja” magzatát, egy káromkodó apa pedig csúnya szavakat ültet el a gyermek szókincsében és lelkében. Persze, ezzel lehet egyetérteni vagy vitatkozni, de egy dolog az apáca szerint teljesen biztos: a démonok bárkit megszállhatnak, hiszen azt választják ki közülünk, akit csak akarnak.

Evil-possessed-kids

Forrás: slavorum.org

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés