Végre a tudósok is megerősítik, amit mi már tudtunk az alkoholról

Te is észrevetted már, hogy egy feles vagy egy sör után valahogy könnyebben tudtál segíteni a pesti éjszakában eligazítást kérő turistáknak idegen nyelven, vagy hogy egy külföldi bárban – egy-két pohárka alkohol után – jobban tudtad használni az angolt, mint itthon? Nos, ez a tudomány emberei szerint sem véletlen, ugyanis egy nemrég készült tanulmányban a tudósok is rámutattak, hogy bizony egy kevés alkohol javítja az idegen nyelvi készségeket.

Hirdetés

A Liverpooli Egyetem, a Maastrichti Egyetem és a londoni King’s College szakemberei által nemrég publikált tanulmányhoz 50 német anyanyelvű önkéntes segítségét vették igénybe. Mindegyikük csak nemrég kezdett el hollandul tanulni, így hát az volt a feladatuk, hogy folytassanak egymással rövid párbeszédeket hollandul. Előtte mindenki kapott egy-egy italt: egyesek alkoholmentes, mások alkoholos drinket szürcsölhettek el, majd a beszélgetéseket felvették, és megmutatták holland anyanyelvű embereknek. Ők szinte kivétel nélkül magasabb pontszámot adtak azoknak – különösen a kiejtésre -, akik fogyasztottak alkoholt.

A tudósok szerint meglehet, hogy a pia hatására hatékonyabban működnek együtt a kognitív és a motoros funkciók, de persze az is lehet, hogy az alkohol egyszerűen csak oldja a társaságban fellépő enyhe szorongást. De talán nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha jobban akarsz teljesíteni idegen nyelven, a mértékre azért ügyelj…

Forrás: LadBible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés