Ezért kaptak 6 extra szabadnapot ennél a cégnél a nemdohányzó alkalmazottak

Egy japán cég úgy szeretné motiválni a dolgozókat a cigiről való leszokásban, hogy a nemdohányzó kollégák éves szinten havi 6 szabadnapot kapnak. Az egyik alkalmazott ugyanis felvetette (névtelenül bedobta javaslatát az erre a célra tartott céges ötletdobozba), hogy a dohányosok kevesebbet dolgoznak – ennek a vállalat illetékesei utánaszámoltak, és arra jutottak, hogy ennek a kollégának igaza lehet, hiszen a cég egy tokiói irodaház 29. emeletén van. Aki rá akar gyújtani, annak liftet kell hívnia, le kell mennie az alagsorban erre kijelölt helyre, így egy-egy cigiszünet kb. 15 percet vesz igénybe.

Hirdetés

És ugye az emberek nem egyszer mennek ki egy nap, hogy rágyújtsanak… nos, a vezérigazgató is helyt adott a kolléga tiltakozásának, és új szabályt vezetett be a cégnél: szeptembertől minden nemdohányzó dolgozó hat extra szabad napot kap évente, hogy így kompenzálják őket a dohányosok cigiszüneteiért.

Így mindenki maga dönt, hogy nap mint nap lejár a maga kis negyedóráira és rágyújt, vagy nemet mond a cigire, és egy év alatt hat plusz szabadnaphoz jut.

A vállalat vezérigazgatója, Takao Asuka szeretné, ha a dohányzók nem büntetésként fognák fel ezt az intézkedést, hanem inkább azt a szándékot látnák benne, hogy a cég szeretné támogatni az embereket, éljenek egészségesebben – és mondjuk tegyék le a cigit is.

Persze kényszerről szó sincs: aki akarja, továbbra is kiveheti a cigiszüneteket, de akkor éves szinten havi extra 6 nap szabadságtól esik el.

A cég illetékesei szerint a motiváló szabálymódosítás sikeres, mert 120 alkalmazottjuk közül már 30 élt az extra szabadnapokkal, és legalább négyen akarnak leszokni a dohányzásról.

Forrás: Boredpanda.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés