Napi tudományos: a piálás után könnyebben kialakulhat a kokainfüggőség

Nem először halljuk, olvassuk, hogy a dohányzás és az alkohol úgynevezett kapu-drogok (gateway drugs), amelyek elősegítik, hogy az ember könnyebben rászokjon a keményebb cuccokra. Ezzel kapcsolatban számos kutatást folytattak már, és most itt egy újabb tanulmány a témában – most a Columbia Egyetem orvosi központjának kutatói mélyedtek el egy kicsit jobban a dolog biológiájában. Egész pontosan azt akarták kideríteni, mi okozhatja, hogy ezek a kapu-drogok (mint például az alkohol) keményebb drogok felé terelik a népet (mint például a kokain).

Hirdetés

Kísérletükhöz a tudósok patkányokat használtak, és két csoportba osztották őket. Az egyik csapat 10 napon át csak vizet kapott, a másikba tartozók viszont alkoholt is.

Ezt követően adtak nekik kokaint, és a tudósok megnézték, mennyit fogyasztanak ebből, illetve akkor is megeszik-e, ha annak negatív következménye van rájuk nézve. Meglepődve tapasztalták, hogy a piás csapat (nevezzük így őket most az egyszerűség kedvéért) akkor is élt a kokainnal, ha érzékelték a drog negatív hatását, például nem tudtak rendesen járni.

“Tanulmányunk segít annak megértésében, hogy ha valaki hozzászokik egy olyan jellegű kapu-droghoz, mint az alkohol, az hogyan befolyásolja a későbbiekben függőség kialakítását (esetleg keményebb cuccokkal kapcsolatban)” – mondta a kutatás egyik résztvevője.

Forrás: LadBible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés