Örülhetsz, ha te vagy az elsőszülött a családban

A címet olvasva talán te is azt kérdezed: ugyan miért kellene örülnöd, ha te vagy az idősebb gyerek a családban, hiszen a húgod vagy öcséd folyton bosszant, elszedi a cuccaidat, és előfordult, hogy neked kellett rá vigyáznod. Nos, egy friss tanulmány szerint azért örvendhetsz mégis a nagytesói pozíciónak, mert valószínűbb, hogy a szüleitek téged kedvelnek jobban. A tanulmányt 384 család bevonásával készítették el, ahol tizenéves gyerekek voltak, és köztük legfeljebb 4 év volt a korkülönbség. Az írás a Journal of Family Psychology című folyóiratban jelent meg.

Hirdetés

A családokban megkérdezték a szülőket, és külön a gyerekeket is, hogy éreznek-e bármi különbséget a szeretet kimutatásában. Az anyák 74 százaléka és az apák 70 százaléka ismerte be azt, hogy egyik gyereküket jobban szeretik, de bölcsen nem árulták el azt, hogy melyiket. A csemetéknél viszont már kiderültek konkrétabb dolgok: a nővérek és bátyók úgy gondolták, szüleik azért bírják őket jobban, mert előbb értek el sikereket a suliban és a sportokban, mint a kisebb gyerekeik. A fiatalabb tesók közül pedig sokan állították, hogy szüleik elfogultabbak a nagyobb gyerekekkel, ezáltal némileg lerombolva az öcsik és hugik önbecsülését.

Ha a családban te lennél a kisebb gyerkőc, akkor se szomorkodj, ugyanis a torontói egyetem kutatása szerint intelligensebbek azok a csemeték, akiknek van legalább egy idősebb tesójuk, és kevésbé valószínű, hogy felnőttként el fognak válni a párjuktól.

Forrás: LadBible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés