Elhunyt Stephen Hawking

Stephen Hawking brit fizikus, a Cambridge-i Egyetem Elméleti Kozmológia Központjának igazgatója március 14-én, 76 éves korában hunyt el. Egy két érdekesség róla:”Stephen Hawkingnál kevéssel 21 éves kora előtt motoros neuronbetegséget, avagy degeneratív idegrendszeri elváltozást (amiotrófiás laterálszklerózis, Lou Gehrig-kór) állapítottak meg, amelynek következtében a mozgatóidegek lassan elsorvadnak. Ritka, hogy e betegséggel valaki 10 évnél tovább éljen. Hawking azonban több évtizeddel élte túl a neki jósolt időt. A betegség kezdetben természetesen elkeserítette, de később szerencsésnek vallotta magát. Elmondása szerint betegsége hozzájárult tudományos sikereihez. Úgy nyilatkozott, hogy korábban unalmasnak találta a napjait, de a diagnózis után érezte, vannak dolgok, amiért érdemes élnie.[4] Humorát se veszítette el a betegsége alatt. Arra a triviális kérdésre, hogy „Ön Stephen Hawking?” „Nem, de gyakran összekevernek vele” választ adta.” (wikipédia)

Hirdetés

“Stephen Hawking munkásságának célja röviden; az einsteini fizika nehéz testek által létrejött gravitáció szabályainak összeegyeztetése az – attól markánsan eltérő szabályokkal működő – részecskefizikával. Ha ezt a két területet sikerülne egy közös elmélettel összevonni az lehetne a „Mindenség elmélete”.” (wikipédia)
A fizika történelemkönyvébe az általános relativitásról, a fekete lyukakról és az általuk kibocsátott sugárzásról alkotott elméleteivel írta be magát.

Szeretnénk mindenki figyelmébe ajánlani a róla szóló, 2014-ben készült A mindenség elmélete című filmet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés