Kómába került egy futó a maratoni táv leküzdése után, mert túl sok vizet ivott

A maratonfutás a világon mindenhol egyre népszerűbb, az extrém hosszú távokra azonban alaposan fel kell készülni.
Idén április 22-én a London Marathonon rekordmeleget mértek, ezért a hidratálásra különösen ügyeltek a futók. Az 53 éves Johanna Pakenham azonban úgy tűnik, túlhidratált. A négygyermekes anya lefutotta ugyan a távot, ám az ünneplésként betervezett pizzázás elmaradt, a kocsiban ugyanis már nem volt jól. Inkább hazamentek, ott azonban rosszul lett, ezért férje azonnal hívta a mentőket. De míg a kérdéseket feltették, Johanna állapota súlyosbodott. Mire kiérkeztek a mentők, leállt a légzése, férjének kellett újraélesztenie. Ezután két napig feküdt kómában a kórházban.

Hirdetés

Esetében az volt a baj, hogy túl sok folyadékot ivott, miközben futott, kiszívta a nátriumot a szervezetéből, ami életveszélyes állapotot eredményezett. A hyponatriema akkor fordul elő, amikor a vér nátriumtartalma abnormálisan alacsony. Zavarodottságot, hányást, görcsöket, kómát okozhat.

Mint Johanna elmondta, nagyon szeret futni, régóta csinálja, már négy maraton teljesített, bár most 15 év után ez volt az első. A versenyből nem sok mindenre emlékszik, de arra például igen, hogy édesapja hangját hallotta a fejében: „győződjön meg róla, hogy hidratált maradt”. Az elektrolitok nélküli víz azonban több kárt okozott. A maraton végére emlékei szerint 20 kis üveg vizet fogyasztott el, ám nem ivott semmit, amiben elektrolitok lettek volna. Néhány napra egyáltalán nem emlékszik, aztán volt még néhány elmosódott emlékű nap is. A versenyből sem sok minden maradt meg. Készített például egy fotót a célvonalnál és van egy, amire nem emlékszik, mikor csinálta, nem ismeri fel a nőt sem a képen.

Forrás: ladbible.com

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés