Japán tetoválások 2: Yakuza

Ha az ember meghallja azt a szót, hogy yakuza mire asszociál? Maffia és persze tetoválások. A yakuza valóban egy japán japán bűnözőcsoport neve, maga a szó pedig eléggé hihetetlen, de egy kártyajátékból jött.

Hirdetés

Ez a csoport közel sem csak arról szól, amit az újságokban olvashatunk, vagy a mit a televízió sugároz. Elég komoly tradicionális múlttal bíró szervezetről beszélhetünk. A yakuzák nem rejtőzködnek, büszkék arra, hogy hová tartoznak, és mit csinálnak. Ezt pedig megjelenésükkel is egyértelművé teszik, öltözködés és természetesen a tetoválások.

A yakuzák általában eléggé feltűnő, „egészruhás” ábrák büszke tulajdonosai. Mert persze mi is sugalmazhatná jobban az erőt és a kívülállást. Ezeknek a mintáknak több szerepe is van. Nem csak a személy hova tartozását rejti magában, de harc esetén elrettentheti az ellenfelet. Egyes yakuzák, a karuk körül tömör fekete köröket tetováltatnak, ennek az egyszerű mintának is elég komoly mögöttes tartalma van, hányszor gyilkolt, illetve hányszor követett el komolyabb bűntettet viselője. Az eszköz melyet a tetoválás során használnak, egy élesített bambusz és fémtűk. Nem csoda hát, hogy egy egész testet beborító minta több száz órán át készül és az ára is eléggé borsos.

yakuza4.jpg

Egy-két érdekesség: A börtön viselt yakuzák, nem csak a tetoválásaikkal örökítik meg a börtön éveket. Elterjedt szokás az is, hogy a péniszük bőre alá kis golyókat helyeznek el, még pedig pontosan annyit, ahány évet ültek a rácsok mögött.
Japánban több helyen, még ma sem engednek be tetoválással rendelkező személyeket, a balhék és a vendégek biztonságának érdekében.

yakuza3.jpg

yakuza2.jpgyakuza5.jpgyakuza7.jpg

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés