Japán tetoválások: A rejtélyek ábrái

Vannak stílusok, amelyek hatalmas erőket, őshazájukban mágikus spiritualitást, régmúlt kultúrákat hordoznak magukban. Manapság pedig többnyire sajnos, a divat és a sablon képében jelennek meg. Ilyenek a japán minták is. De honnan is erednek?

Hirdetés

japan7.jpg

Mindennek a kiindulási pontja Edo, amelyet ma Tokiónak hívnak.Az akkori uralkodó ide tette át a kormányzás központját. Az akkori időkben a rendszer nem haladt, nem fejlődött, egyhelyben állt 200 éven keresztül. A lakosok elkezdtek független kultúrát kialakítani. Színházak épültek és az emberek elkezdték élni, az életüket. Drámák novellák születtek, amikbe a köznép kedvét lelte.

japan4.jpg

Első ízben a munkásosztály kezdte el tetoválni magát, persze nem, olyan géppel, mint manapság. A fájdalom, amelyet ez az eljárás vonzott magával, mérhetetlen volt, de annál nagyobb örömmel tekinthetett a páciens a friss ábrájára, mely ezután élete végéig rajta „díszelgett”. Sárkányokat, kígyókat, vallási motívumokat vésettek a bőrükbe és persze mindnek nagy jelentőséget tulajdonítottak.

japan5.jpg

Akik a tetoválásra vágyók segítségére siettek, fafaragó mesterek voltak, akik mester szerszámaikat hosszú helyes tűkre cserélték, és minden idejüket annak szentelték, hogy minél jobb tetoválásokat készíthessenek.1830-ban már összejöveteleket tartottak azok számára, akiket érdekelt ez a művészeti ág és hirdették a japán tetoválás történelmét. Edo városában már 180 éve hagyomány a
TATTOO EXPO. Oly annyira komolyan vették a tetoválást és az egész szellemiséget, hogy leghíresebb művészük, Horiuno, 20 évesen kezdett tetoválni, komolyan csak 40 évesen merült el a tényleges művészetbe és 70 éves koráig le sem tette a tűt. Munkái a mai napig élveztet nyújtanak a tetoválás szerelmeseinek.

japan9.jpg

néhány mint a jelentése:

japán koi hal: erő, képesség és siker

japán sárkány: más kultúrákban negatív szimbólum, de a japánoknál épp a szerencse jelképe.

tigris : hatalom, erő

Hannya maszk: szenvedély, düh, viszonzatlan szerelem. Alakja a féltékeny nő személyéről lett meg
mintázva.

Fudo Myoo: a tudomány király és a pokol őrője. Nem békésen, hanem fegyverrel harcol a Buddhizmus ellenségei ellen.
japan.jpg

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés