Állásunkba kerülhet a tetoválásunk?

Nos, a legújabb felmérések szerint: igen! Sok cégnél nyilatkoztak úgy, hogy az állásra jelentkezők látható felületen lévő tetoválása hátrány a felvételi folyamatban. Tehát a tetkó még mindig tabu?

Hirdetés

Dr. Andrew Timming (a skóciai Szent András Egyetem vezetője), a kutatás készítője, a munkahelyek elég széles spektrumában vizsgálódott, többek között bankokat, hoteleket, egyetemeket, könyvesboltokat, börtönöket vett górcső alá. A legtöbb helyen egyetértettek abban, hogy a tetoválás még mindig stigmaként jelöli meg viselőjét, ahogy fogalmaztak “tisztátalanná teszi”. Azt is megtudhattuk, hogy a tetoválás az első, amit a felvételiztetők kitárgyalnak, ha a lehetséges jelölt már elhagyta a helységet.

Az igazi ok állítólag, hogy a cégeknek fontos, miként befolyásolhatja vásárlóközönségüket egy látható helyen lévő tetoválás. “Mindannyian ítélkezünk mások fölött, és általában egy idegent az első benyomás alapján bírálunk el, méghozzá elég gyorsan.Amikor egy ügyfél besétál az ajtón, és azt látja, hogy a recepciósra fegyverek vagy kétértelmű szövegek vannak rávarrva, az valljuk be, elég kellemetlen tud lenni. Továbbá, az ilyen emberektől, a sztereotípiák miatt, az ember már valahogy alapjáraton rossz minőségű kiszolgálásra számít.” -nyilatkozta egy a kutatásban résztvevő vezető

Természetesen van olyan hely is, ahol mint kiderült direkt előny, ha az ember összevarratta a testét. A megkérdezett börtönök egyhangúlag állították, hogy kifejezetten szükségszerű, hogy a börtönőr munkakörre jelentkezők rendelkezzenek, valami látható tetoválással. De azért érdemes elgondolkodni, hogy ennek mi a társadalom felé a mondanivalója.

Ám stigma a felmérés szerint már nem is számít kizáró tényezőnek, ha az ember nem jól látható helyen viseli azt. A jelentésben olyan is olvasható, hogy csak bizonyos típusú festések számítanak kizáró tényezőnek az alkalmasság alól.

“Ha egy banda tetoválását hordja magán az ember, mely a hovatartozását hivatott mutatni, nyilván kevésbé nézzük jó szemmel, mintha mondjuk egy állat képe lenne az illetőre varrva.” -nyilatkozta az egyik munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cég igazgatója. Mi pedig már kezdtük azt hinni, hogy eltűnőben van ez a tabu a világból, de sajnálattal olvastuk, hogy még mindig igen hátrányos helyzetbe kerülhet, aki így próbálja kifejezni magát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés