A legelterjedtebb börtöntetkók jelentése

A tetoválás művészet, mely érzéseink kifejezésére tökéletesen alkalmas. A börtönökben raboskodó elítéltek világához szorosan hozzátartozik a bőrük festékkel történő megjelölése. A foglyok benti életkörülménye is függhet egy-egy mintától. Mindig is érdekelt, hogy milyen jelentés húzódik meg az egyes rajzok mögött? Most megtudod!

Hirdetés


Könnycsepp: A legelterjedtebb börtönviselt jel, melyet a szem alá “karcolnak” fel. Jelentése azonban korántsem ártatlan: viselője már valószínűleg elkövetett gyilkosságot. Eredete a kaliforniai chicano bandákra nyúlik vissza: számukra a sötét, kisatírozott könny a börtönben eltöltött sok időt vagy egy családtag miatti gyászt fejezi ki, míg az “üres”, melynek csak a körvonalai látszanak, a gyilkosságot vagy annak bosszúvágyát jelenti.

Mutatók nélküli óra: általában a hosszú börtönévek kifejezése, leggyakrabban az életfogytiglani büntetést töltők jelképe.

Három pötty a szem alatt vagy kézen: Spanyol visszamenői vannak a jelnek, mely a “Mi Vida Loca”, azaz az “Örült életem” kifejezés képpé alakított verziója. Ezen kívül lehet vallási oka is: a Szentháromságot is jelentheti.

Öt pötty: A középső az elítéltet, a körülötte lévők pedig a börtön falait jelképezik. Azon bandatagok szokták hordani, akik sikeresen kiszabadultak.

Ötágú korona: Ennek a mintának a története az 1940-es évekre, a chicagói Latin Kings bandának az idejére vezethető vissza. Alatta az ALKN vagy ALKQN az Almighty Latin King Nation és Almighty Latin King Queen Nation, mely a női és férfi változatot fejezi ki.

MS13: A latin-amerikai Mara Salvatrucha banda jele, mely az USA, de főleg Los Angeles területén tevékenykedik. A különös kegyetlenségéről ismert banda már Mexikóba, Kanadába, de még Európába is betette a lábát.

La Eme, azaz 2 M betű: A legnagyobb mexikói banda, a Mexican Mafia, más néven La Eme jelképe. A chicano társaságnak és az Aryan Brotherhood fehér bandának a szövetségesei.

Aryan Brotherhood: Az Árja Testvériség fő jele a háromlevelű lóhere és az AB monogram. Gyakran 12-vel is kifejezik ezt, mint az ABC első és második betűje. Vannak tagok, akik az ördög jelét, azaz a 666 számot is magukon viselik.

Náci szimbólumok: Ez nem szorul magyarázatra: SS jel, horogkereszt és hasonló tiltott jelképek. Ugyan anno csak a II. világháborús nácik varratták ezeket magukra,napjainkban viszont az irányzat hívei és az Árja Testvériség tagjainál is nagy népszerűségnek örvend ez a szimbólum.

NLR: Nazi Lowriders. Még egy fehér testvériség, mely szintén kaliforniai és főleg a vaskeresztet használják.

(forrás: CrimeLibrary)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés