Az orosz alvilág tetkóinak jelentése

Nem csak a tradicionális yakuzáknak vannak kifinomult jelentéstartalommal bíró tetkóik, az orosz börtönökben is bonyolult jelrendszerrel varratják magukra életfelfogásukat és a bűnözői hierarchiában elfoglalt helyüket a rossz fiúk. Ebbe a sejtelmes és érdekes világba fogunk ezúttal bepillantani Arkagyij Bronnikov tetkókutató segítségével, aki harminc éve – vagyis még a Szovjetunió fennállása idején – kezdte el feltérképezni ennek az izgalmas szubkultúrának a szimbólumait.

Hirdetés

1.
russian-criminal-tattoo-police-files-fuel-damon-murray-interview-876-1413235479734-crop_photo.jpeg
A kígyó a nyak körül drogfüggőségre utal. A csillagok a vállon és a kulcscsonton a börtönhierarchiában elfoglalt vezető pozíciót jelképezik. A Madonna és gyermeke ábrázolása az egyik legnépszerűbb jelkép az orosz alvilágban, jelentése azonban nem egyértelmű, hiszen ábrázolástól függően rengeteg különböző dolgot is szimbolizálhat. Jelentheti azt például, hogy ezen tattoo tulajdonosa hűséges az orosz alvilághoz és betartja annak íratlan szabályait és azt is, hogy az illető gyerekkorában került először rács mögé. A fenti képen lévő ábrázolás mindkét jelentéstartalmat hordozza magában.

2.
8.jpeg
A csillagok a vállon itt is magas alvilági tisztséget jelölnek. A mellen látható – a cári Oroszországból származó – kitüntetések a szovjet rezsimmel való antagonisztikus viszonyra utalnak. Az alhason látható szempár jelentése az, hogy a férfi homoszexuális, lévén hogy a szempár alatt az orr(mány) maga a pénisz, tehát aki farkasszemet néz vele az épp a f*sz rossz oldalán van.

3.
russian-criminal-tattoo-police-files-archives-designboom-01.jpg
A szimbólumok egységesen arról árulkodnak, hogy a fickó hivatásos tolvaj, annak ellenére, hogy a legismertebb tolvaj tetkó, a csillag nem látható rajta.

4.
323146.jpg
A Prométheusz mítosz azt ábrázolja, hogy a Zeuszt becsapó antik hőshöz hasonlóan a tetoválás gazdája is sokat volt leláncolva, vagyis börtönbe zárva. A háttérben látható fehér vitorlás kinyilatkoztatás arról, hogy a férfi megveti a munkát és nem hajlandó dolgozni, csakis bűnözésből biztosítja megélhetését.

5.
russia-port-1.jpg
A NADYA felirat a férfi szerelmének a neve, a mutatóujjon lévő gyűrű azonban már azt jelenti, hogy a “gyűrűhordó” senkiben sem bízik, csakis saját magában. Az orosz börtönökben messze elkerülik azokat, akiken ez a gyűrű látható, hiszen csak a legkeményebb fickók merik ezt magukra varratni, akik bárkibe belevágják a kést, ha kötekedni kezd velük. A középső ujjon a hagyományos tolvajkereszt látható, míg a mellette lévő ujj pingálása arról tanúskodik, hogy a kéz gazdája letöltötte börtönbüntetését. A halálfej, a pisztoly, a kés és a “K”-betű arra utal, hogy egy – vélhetően többszörös – gyilkos kezét látjuk a képen.

6.
russia-port-6_0.jpg
A férfi tetoválásai kinyilatkoztatják, hogy ő nem orosz, hanem muszlim. A legtöbb szimbólum vallásos jelentést hordoz, a kézfején látható világítótorony a függetlenséget jelképezi és azt, hogy bár tiszteli az orosz alvilágot, de ő egyedül dolgozik. A csuklókon látható bilincsek mindegyike 5-5 év letöltött börtönbüntetésről árulkodik.

7.
el-lenguaje-de-los-tatuajes-en-prisiones-rusas---2-20141025091301-3e48ddc26634108834691a0284011a3a.jpg
A fenti képen látható fickóra egész életében rájárt a rúd. A börtönablak alatt lévő gyerek és a gyertyafényél levelet író férfi azt szimbolizálja, hogy élete nagyobbik részét rács mögött töltötte. Az arca azért van ilyen durván összeszabdalva, mert szifiliszes és a betegséget továbbadta rabtársainak. A börtönszlengben a szifilisz fokozatait katonai rangokkal nevezik. A “buketnyik” (vödör hordó) az a szifiliszes, akiről nem tudja senki, hogy beteg ám továbbadja a nemi bajt. Ezért általában kínzás, rosszabb esetben halál jár. Akiről tudják, hogy szifiliszes azt hadnagyként emlegetik, a második stádiumban lévő beteg az ezredes, míg a szifilisz harmadik stádiumában szenvedőket tábornoknak szólítják.

8.
b1wloepieaakmy6.jpg
A vállakon lévő ördögök a hatóságokkal és a börtönnel szembeni gyűlöletet fejezik ki, illetve a szovjet időben rendszerellenes felhangja is volt még, pláne ha mellette vallásos tematikájú tetoválás is volt, mint ahogy az a képen látható.

9.
13.jpeg
A nyakon átszúrt tőr jelentése, hogy a tetoválás viselője már követett el gyilkosságot a börtönben és bármelyik rabtársa megölésére pénzért felbérelhető. A tőr környékén lévő vércseppek száma hivatott dokumentálni, hogy hány bérgyilkosságot követett el a bűnöző. A Lenin portré elég népszerű az alvilági körökben, hiszen a bűnözők úgy tartják, hogy a kommunisták a társadalom nyakán élő gengszterek voltak, akinek a nagyfőnöke volt a kopasz fickó. A képe alatti rövidítés, a “BOP” a történelemkönyvekben a “Az októberi forradalom vezére”-ként szerepel, összeolvasva azonban a cirill betűket azt kapjuk, hogy “Vor”, ami a szlengben tolvajt jelent.

10.
vizulani-encyklopedie-ruskych-vezenskych-tetovani-1415120509-crop_photo.jpeg
A horogkereszt tetoválás nem feltétlenül jelenti azt, hogy viselője náci lenne, a szovjet időkben inkább a rendszer ezen leggyűlöltebb ellenségének szimbólumával tiltakoztak a kommunizmus ellen. A rendszerváltás előtt az ilyen tetkókat ha észrevették, akkor erőszakkal – savval vagy késsel – távolították el, így a horogkereszt valaha óriási bátorságot is jelentett. Ma mindemellett utalhat arra is, hogy az egyén valóban fasiszta nézeteket vall, hiszen az orosz börtönökben újra terjedőben vannak ezek az eszmék.
A sellő tetkót azok varratják magukra akik nemi erőszakért vagy gyerekmolesztálásért kerültek hűvösre.Cupidónak vagy “mindenevőnek” hívják őket rabtársaik és a börtönévek alatt rendszeres – főként csoportosan elkövetett – nemi erőszakkal díjazzák eltévelyedésüket.

11.
russian-criminal-tattoo-police-files-archives-designboom-05.jpg
A kereszt feletti felirat: “Ó uram, vigyázd és védelmezd szolgádat, Viktort!” A lentebb látható felirat is vallásos életszemléletre utal: “Istenem, ne a tetteim alapján, hanem könyörületességeddel bírálj engem!” A kezén ezzel szemben már egy sokkal prózaibb felirat ékeskedik: “Baszok a szegénységre és a balszerencsére!”. A koponya és a keresztbe tett csontok életfogytiglani börtönbüntetésre utalnak, a nyolcágú csillag szerint középvezetői szerepet tölt be egy bűnszervezetben. A saját szoknyáját horoggal felpecázó nő az alkarján nemi erőszakra utal. Az emberi maradványok köré tekeredett kígyó, amely mindkét felkaron látható, az egyik legrégebbi szimbóluma az orosz tolvajoknak.

12.
slide_370518_4274704_free.jpg
A tetovált váll-lapok mindig is azt jelképezték, hogy az egyén szembehelyezi magát a rendszerrel. Régebben csak a bűnözői hierarchia csúcsán álló vezetők és fő gengszterek merték magukra varratni, manapság már sokkal elterjedtebb, mint a szovjet időkben volt.

13.
russian_criminal.jpg
A karon látható koponya alatt latin felirat: “Memento mori” emlékezteti viselőjét az élet múlandóságára. A XV. századból származó kétfejű sas, melyet egykor Nagy Péter cár használt egyértelmű kommunistaellenes szimbólum, hiszen a fenti kép bőven a rendszerváltás évei előtt készült egy szovjet fegyházban. A kétfejű birodalmi sas manapság inkább az “Oroszország az oroszoké” nacionalista szemléletmódot tükrözi. A mellkason lévő szempár gyakori szimbólum az orosz maffia tagjai között, jelentése nagyjából annyi, hogy a bűnöző szeme mindenen rajta van és figyel, s nem hagy semmi ellene elkövetett bűnt megtorlatlanul. A nyolcágú csillag a vállakon ismét csak a bűnözői hierarchiában elfoglalt vezető helyet jelképezi.

14.
31.jpeg
Szűz Mária, katedrális és szentek a mellkason nem csak vallásos szellemiségre utalnak, hanem virágnyelven tolvaj szimbólumok is. A feszület alatt lévő koporsó arról tanúskodik, hogy a mosolygós fickó már ölt embert.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés