Interjú Szoláth Szebasztiánnal

Szoláth Szebasztián a tavalyi évben csatlakozott a Red Bull sportolói kötelékéhez. A fiatal wakeboardos téli uborkaszezonját egy amerikai utazással sikerült felrázni, Szebi a floridai Orlandóba, a wakeboard fővárosába utazott egy hetes edzőtáborba. Hazaérkezése után mesélt nekünk kalandjairól:

Hirdetés

Hogyan teltek az elmúlt hónapok?

Télen a wakeboardosoknak csak a tornaterem marad a gumiasztallal. A jelenlegi helyemre október óta járok egy héten kétszer, amióta elkezdődtek az edzések. Szerencsére idén többször is megadatott a lehetőség, hogy Ausztriában snowboardozhassak és idén egész sokat fejlődött a még amatőr szinten lévő tudásom. Megtanultam az FS (front side) 360-at, és pár stílusosabb slide-ot.

Utána azonban jött egy komoly telefonhívás…

Igen… Orlando! 🙂 Egy kedd reggel hívtak a Red Bull itthoni irodájából, hogy meghívnak egy amerikai edzőtáborba, ahol a Red Bull legjobb wakeboardosai jönnek össze egy hétre. Nagyon boldog voltam amikor meghallottam, mivel nekem Orlando a kedvenc városom a földbolygón! Úgy is becézik, hogy a wakeboard fővárosa.

Jártál már az USA-ban, milyen volt a viszontlátás?

Nem titkolom, ez volt a negyedik alkalom, hogy eljutottam az Államokba és minden alkalommal elönt egyfajta “életérzés”. Imádom! Ezúttal este érkeztem meg. Az amerikai Red Bull kibérelt nekünk egy nyolc hálószobás házat, ami eszméletlen nagy volt. Csak páran voltunk ott első este, mert a többség a következő napon érkezett.

Azonnal mentetek is csúszni?

Igen, bár másnap hűvös volt, de nyilván ki voltam éhezve a csúszásra és 11 órakor már a pályán voltunk és csapattunk egy jó órát! Sajnos három hete snowboardozáskor megütöttem a jobb vállamat, így nem volt 100%- os a teljesítményem. Ezután elvittek minket a Florida Mall- ba, ami Florida legnagyobb bevásárlóközpontja. Ide alapvetően veszélyes bemenni, mert nagyon rövid idő alatt nagyon sok pénzt lehet elkölteni 🙂

A következő napon már teljes létszámban folytattátok a pályán gondolom..

Másnap szintén reggeli es csúszás, de a reggelihez visszatérnék egy mondat erejéig… A Red Bull meghívta nekünk az amerikai olimpiai csapat hivatalos szakácsát és olyan fantasztikus amerikai palacsintát ettem minden reggel, hogy nem hiszed el! 😀
Szóval másnap ismét shreddeltunk egyet és estére már megérkezett mindenki. Csodás érzés töltött el, mivel olyan legendás sportolókkal találkoztam, akikről eddig csak filmekben, meg interjúkban olvastam. Ott volt maga Parks Bonifay, Adam Errington, Brian Grubb, Dallas Friday, DJ Webb, Steel Lafferty. Elképesztő volt, hogy itt vannak és velük bandázunk és egy csapatba tartozunk…!

Komolyabb edzések is voltak?

A következő nap belefogtunk a komoly edzésbe! Reggel elvittek minket a pályától kb. egy percre levő trampooline-os helyszínre (EZ MILYEN?EZT MAGYARÁZZUK MEG VAGY FORDÍTSUK LE PLS), oda, ahol első nap elméletet oktattak nekünk. Például „Handel Placement-et”, tükrök előtti egyes, kettes, hármas alapállást, és még nagyon sok dolgot.

Este Mike, a Red Bull csapatából másfél-két órás előadást tartott arról, hogy mi is az a ‘high performance’. Tulajdonképpen a versenypszichológiáról volt szó, arról, hogy az egyes lelkiállapotoknak megfelelően, mit kell csinálni, hogy visszanyerd a versenyformád. Szó esett a relaxációról, hogy hogyan küzdjünk le dolgokat agyban. Nagyon érdekes volt!

A hírességek segítették a munkátokat?

Másnap reggel is a gumiasztalos hely volt műsoron. Mint minden reggel, ezúttal is közös bemelegítésben volt részünk és ebben nem kisebb szakemberek, mint az Orlando Magic NBA csapat edzői segítettek minket 
Ekkor csúsztam először hajó után, de itt még nem ment túl jól a dolog, viszont segítségemre volt Mike Ferraro, a világhírű hajós-wakeboardos oktató.

Volt lehetőségetek körbenézni a városban is?

Péntek volt a szabadnapunk. Az első program szélcsatornázás volt. Hatalmas élményt nyújtott nekem, mert én reptéren nőttem fel, mivel Édesapám ejtőernyőzött!
Néhány perc gyakrolás után már oktató nélkül tudtam stabilan zuhanni es föl-le közlekedni a levegőben. Ez még jobban meghozta a kedvemet, hogy kipróbáljam az ejtőernyőzést ezen a nyáron.
Ezt követően gokartozás volt műsoron, ahol az én három főböl álló csapatom a harmadik helyen végzett.

Honfitársakkal találkoztál?
Az utolsó előtti napon sikerült összehozni egy találkát a Vaskó fívérekkel! Nem volt könnyű megszervezni, mert ők most fejezik be az egyetemet es nagyon elfoglaltak. TESÓÓÓÓÓK 

Szakmailag mi volt a csúcs?
Utolsó nap életem legkomolyoabb hajós sessionjét tettem le az asztalra: megtanultam az alábbi trükköket: FS 360, BS 360, SW FS 360, Raley, Tantrum, Frontroll, SW FS 540 és a HS BS 540 felé is kacsingattam, de ahhoz még gyakorolni kell 😉
Délután négy körül összepakoltam a cuccaimat, még keszítettek velem egy gyors interjút és Ádám kivitt a reptérre. Ezúttal is fájdalmas volt a búcsú… Nem szeretek Orlandóban a reptér felé menni, mert tudom, hogy akkor én távozom 🙁
Nagyon gyorsan elrepült ez az egy hét, rengeteg tapasztalatot és tudást szereztem, amit úgy érzem, hogy sokszor fogok tudni kamatoztatni!
Köszönöm mindenkinek, aki hozzásegített ehhez az úthoz!:-)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés