Exkluzív Halálos Fegyver interjú

Bő egy hete látott napvilágot a Halálos Fegyver bemutatkozó albuma, az electro hip-hopnak címkézett „Digitál Vegyszer”. Az MC Gőz és Deniz alkotta duóval egy rendkívül jó hangulatú interjút sikerült nyélbe ütni, amelynek során fény derül az electro/nem electro mizériára is.

Hirdetés

Helló srácok! Először is, mit érdemes tudni az új cumóról?

Deniz: A korongra a zenéket Artoscsaba, Cartmen a BMB-ből, RedOne valamint Dolbeats csinálta. Elég változatos lett, a sok producernek köszönhetően. Mint az album címe is mutatja, próbáltunk kicsit elektronikusabbra, „digitálisabbra” venni a hangzást. Ez valakinek vagy bejön, vagy nem; de Gőzzel már untuk, hogy mindig ugyanolyan hangulatú és hangszerelésű zenékre reppeltünk. Ez kicsit másabb lett. Tulajdonképpen olyan az egész, mint egy film. Megvan az íve a lemeznek, vannak borúsabb, vidámabb, dallamosabb, és monotonabb részek. Elég sok témát járunk körbe szövegileg, sok oltással, a szokásos kritikus vicces kifigurázós megközelítésben.

Kiadó?

Deniz: Kiadó, mint olyan nem létezik ebben az esetben, mivel ingyenesen meglelhető a neten az anyag. De ha be kell sorolni, akkor a Kojsz Productions égisze alatt jelent meg, szerzői kiadásban. A hangzásért és a felvételek nagy részéért valamint a végeredményért én vagyok felelős. Próbáltam kicsit újítani ebben is – szerintem sikerült – ami persze nem biztos, hogy egy „átlag” hallgatónak átjön, de mi halljuk, és ez a lényeg.

Mit jelent az album címe?

Deniz: Nem volt konkrét ötletünk, hogy mi legyen a címe a lemeznek. Ez olyan evidens volt, hogy „Digitál Vegyszer”, mivel egy refrénbe is beleírtuk. Meg úgy éreztük, hogy a címnek sikerül bekategorziálni a korongot.

Honnan jött az electro hip-hop ötlete? És nem utolsó sorban, mit rejt ez a fogalom?

Deniz: Hogy mit rejt, az jó kérdés. Már annyiféle kategória van, hogy a felét nem is értem. Szerettünk volna kicsit másabbat csinálni, mint eddig. Az electro az nagyon tág fogalom, csak úgy, mint a hip-hop. Ez is electronak számít, meg a Glitch Mob is. Két teljesen más vonal. Ez attól azért jóval „lightosabb”, viszont digitálisabb, mint az eddigiek tőlünk.

Gőz: Alapvetően hiphop beat-ek vannak a lemezen, de a hangszerek nem a megszokottak, hanem az elektro stílusból hozták őket a producerek. Természetesen stílusviták lehetnek arról, hogy ez most valóban elektro hip-hop, vagy nem, de olyan dolgokról vitatkozni, aminek a definiciója sehol nincs leírva, elég nehéz. Fogalmazzunk úgy, hogy a hip-hop arcoknak elektrós, az elektro rajongóknak hiphop-os haha.

A korong egyes számai igencsak popposra sikerültek. Nem féltek, hogy elpártolnak mellőletek az új irány miatt? Illetve célotok-e ezzel a rádiók megközelítése?

Deniz: Nem igazán érdekel, hogy emiatt elpártol-e tőlünk valaki, de szerintem Gőzt se. Nekünk ezek a számok is tetszenek, magunktól csináltuk, nem erőltették ránk. Óriási különbség van a kettő között. Semmiféle olyan célunk nem volt ezzel, hogy most akkor kereskedelmileg is jól fogunk járni.

Gőz: Így van. Én mindig is magamnak készítettem a dalokat, lemezeket. Az, hogy ez másokat is érdekel, csak hab a tortán. Természetesen, ahogy a szövegben, úgy a zenében is megengedett nálam a poén, a vicc. Nem minden dalt érdemes a legkomolyabban venni. Ez abszolút egy öncélú lemez, amit mi akartunk, és valószínűleg jelenleg nekünk tetszik a legjobban. Ha „rákap” a média, hát legyen, de egy dal, vagy lemez utóélete már nem az előadókon múlik, ezért nem is nagyon foglalkozunk ezzel a kérdéssel.

Mikor vetődött fel a közös lemez ötlete?

Deniz: Mostanában nagyon sok időt töltöttünk együtt. Nyáron több közös fellépésünk is volt, és pár közös szám után adta magát a dolog. Szeptember közepe felé vált konkréttá, aztán ennyi idő kellett hozzá, hogy elkészüljön. Nem szoktunk napokig meg hetekig írni egy számot, ez talán ebből is kiderül.

Gőz: Tehetséges MC-nek tartom Denizt, akit indokolatlanul szaroznak sokan. Ez is motivált a dologban, hiszen szerettem volna, ha más is meglátja azt benne, amit én. Sőt, páran azt is írták fórumokon, hogy jobban tetszik nekik Deniz a lemezen, mint én, és bármilyen furcsán hangzik, én örülök ennek.

Mi a különbség szólóban és csapatban dolgozni?

Deniz: Én nagyon élveztem ezt a helyzetet most. A kezdet kezdetén csapatban voltam még, mint szinte mindenki. 5 éve csak szóló lemezim vannak, és most felüdülés volt, hogy közösen hoztunk össze valamit. Sokkal könnyebb így dolgozni. Több szem többet lát alapon, több az ötlet az inspiráció, a téma. Könnyebb végigjárni egy adott dolgot. Persze ehhez kell egy olyan partner is, mint Gőz, akivel nagyon sok dologban ugyanúgy gondolkodunk – és nem feltétlenül csak a zenében. Szinte kitaláltuk egymás gondolatait végig.

Gőz: Én is csapatban kezdtem, és hosszú évek óta szólóban tolom. Persze voltak közös dolgok sokakkal, mert szeretek közösen reppelni másokkal. A szóló fellépéseimen is mindig viszek valakit magammal, mert egyszerűen jobban élvezem. Denizzel többször léptünk fel együtt, így tudtam, hogy evvel nem lesz gond. Ő ugyanúgy bulizik, mint én, iszik reggelig, hahaha.

Mi a véleményetek az ingyenesen letölthető cuccokról? Miért döntöttetek emellett?

Deniz: Nagyon egyszerű az ok. Nem éri meg lemezt kiadni, mivel az se nagyon jön vissza, amit belerakunk. Valamint szerettük volna, ha ez meglenne minél több embernek, és ehhez bárki hozzájuthat. Egyébként magam részéről nem igazán preferálom a letöltős lemezeket, mivel nem tudod a kezedbe fogni, csak adatok a számítógépeden. Én azt szeretem, ha szó szerint le tudom tenni arra a bizonyos asztalra.

HF_PRESS02.jpg

Hogyan értékelitek a magyar hip-hop életet?

Deniz: Hetekig tudnám ezt boncolgatni, azt hiszem. Számomra a legbántóbb, hogy nagyon kevesen vannak a bulikban, és most nem csak saját fellépéseinkről beszélek. Érezhetően nincs pénze senkinek, nyilván bulizni se jut annyi. Zeneileg óriási dolgok voltak, és vannak is folyamatosan, szerencsére.

Gőz: Én is úgy látom, hogy a zenei produkciók színvonala megelőzte, az egyéb területeket. Ez alatt azt értem, hogy a buli-szervezés, a műfaj média megjelenése, a teljes üzleti része sokkal fejletlenebb, mint az előadók, zenék, lemezek nagy része. Magyarországon vígan megélhetne egymás mellett akár 10-15 csapat is, jó party-k lehetnének, csak nincs meg az a profi körítés, mint akár Romániában, Szlovákiában, vagy Horvátországban. Furcsán hangzik, hogy ilyen országokkal kell már példálózni, és nem az USA, meg Németország, meg Franciaország. Igen, már a szomszédaink is messze elöttünk járnak a profizmusban. Pedig zeneileg nem vagyunk lemaradva, de egyéb tekintetben 10 évvel. Amíg ez nálunk nem változik, addig a kis homokozóban próbálja mindenki elvenni a másik lapátját.

Külföldiek közül kiket hallgattok mostanában?

Deniz: Őszinte leszek, én leragadtam a Gang Starrnál, O.C.-nél, meg Pharoahe Monch-nál. Ha ritkán hallgatok is külföldi rapet, akkor általában ők szólnak. Nem is kísérem már figyelemmel a nemzetközi vonalat. Idegesít, hogy nem értem, ha meg értem, akkor az, hogy mennyire egyoldalú és buta.

Gőz: Szinte csak magyar hip-hopot hallgatok, meg a számomra klasszikus hip-hop előadókat.

És mi a helyzet a pop-rappel?

Deniz: Ha valami populárisabb és nem gagyi, az még nem baj. Persze itthon a haját tépte sok ember a „Rázd meg” miatt is. Ha úgy gondolkozol, hogy csak hip-hop arcok hallgassanak, meg csak a Wu-Tang vonalon reppelsz 10 éve, meg 10 évig ott is fogsz, az is lehet. Meg lehet úgy is látni, hogy szélesebb vonal megismerjen, még többen szeressék a hip-hopot, persze anélkül, hogy gagyit csinálnál, vagy le kéne köpnöd magad a tükörben. Én azt vallom, hogy csinálom azt, ami jól esik, meg ami jön, meg amihez kedvem van. Ha abból a „Rázd meg” sül ki, akkor az lesz, ha meg a Halálos Fegyver, akkor az. Nem logikázzuk és számítjuk túl a dolgokat. Azt viszont le tudom szögezni, hogy aki előadó, és azt akarja, hogy minél kevesebb ember hallgassa, annak valami komoly baj van az agyában.

Hallgattok electro zenét is?

Deniz: Én Glitch Mob párti vagyok ilyen téren. De nem jellemző, hogy kimondottan electro zenéket hallgatnék.

Gőz: Én a Karmatronic kiadónál dolgoztam, dolgozom sokat, a legutóbbi lemezem is náluk jött ki. Ők pedig elektro vonalon nyomulnak igencsak. Abban is rengeteg vonal van, és van, ami nekem is bejön. Egy-két Karmatronic bulin kifejezetten jól éreztem magam.

Ki vagy mi a kedvencetek a Mel Gibson-féle Halálos Fegyver-szériából?

Deniz: Mindketten fanatikusak vagyunk a négy részt illetően. Nagyon sok kedvenc snitt van, és mindegyik más miatt jó. Ha ki kell most emelnem egy kedvenc jelenetet, akkor a 3-ik rész klasszikus kezdését mondanám, a piros meg kék dróttal haha.

Gőz: Leo Getz (Joe Pesci). Zseniális minden jelenetben.

A szólókarriereteket is építgetitek közben? Mit várhatunk tőletek a közeljövőben?

Deniz: Nekem hamarosan érkezik a „Szegények zenéje” mixtape. Érdekes dolog lesz. A meglévő nagylemez számaiba érkeztek közreműködők. A teljesség igénye nélkül: Ryzo, Háborgató Maszkura, BMB, SzóSzólók, Funktasztikus. Ezen kívül új szóló számok is lesznek a korongon. Közben a „Rázd meg” című számmal is történnek dolgok. Biztos kiveri majd sokaknál a biztosítékot, hogy neves club DJ-k készítenek neki remixeket folyamatosan, illetve több nem hip-hop helyen elég sikeresen szerepel. Első körben ennyi, aztán majd alakul minden.

Gőz: Nekem 2010 tavaszán jön egy új 5-6 számos kislemez, „Stund up” címen. Kis Ádám humorista barátomat is rávettem egy kis reppelésre haha. Komoly lett. Ingyenesen lesz letölthető az mcgoz.hu oldalról, ami ezzel az anyaggal indul újra. Most, hogy elkészítettem a házi stúdiómat, folyamatosan lesznek újdonságok, és az oldal is tartogat majd meglepetéseket. Érdemes lesz nézegetni.

Van valami üzenetetek vagy valami infó, amit szeretnétek az olvasókkal megosztani?

Deniz: Már kaptunk sok meghívást, aminek egy része már fix. Mindenki láthatja a dátumokat a kojszprod.hu oldalon, ami folyamatosan frissül. Ha jót akartok bulizni, gyertek el mindenképpen!

Köszönjük az interjút.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés