Exkluzív Artoscsaba interjú

Valószínűleg senkinek sem kell már bemutatni Artoscsabát. A több mint 15 éve rímeket dobáló rapper idén “A Régi Védjegy” című új albummal jelentkezik. Ezen apropóból kaptuk mikrofonvégre…

Hirdetés

Hali Csabi! Elég régóta jelen vagy már a magyar szcénában. Mi az, ami megváltozott a hip-hop életben a „ctrl+art+del” óta?

Röviden minden. A szoftverektől a rímekig, előadóktól a stílusokig, minden. Szeretem a régi dolgokat, de nyitottnak kell lenni az újdonságok felé is. Fejlődni kell és haladni a korral. Illetve ami nagy változás: az internet. Gondolom, ez önmagát magyarázza.

Az ART-on kívül volt két kolleb lemezed is. Hogyan szeretsz jobban dolgozni: csapatban vagy szólóban?

Ahogy öregszem, egyre jobban csak magamban haha. Jól elvagyunk. Ülök, szabadidő, hobby és írok egy zenét. Jön egy szöveg és felveszem, kiteszem a netre vagy lemez. De egyébként megtanultam, hogy egy jó társ, vagy társaság felerősíti a dolgokat, hozzá tudja azt tenni, ami belőlem hiányzik, illetve fontos az inspiráció is. Ami nekem még jó, hogy a barátokkal – akikkel hasonló a világkép, gondolkodásmód – tudunk egy teljesebb képet festeni. Ez ugye hátránnyal is jár, mert el lehet vitatkozni egy borítón, vagy keverésen. Aki csapatban van, ott kell a kompromisszum és céltudatosság. El kell a másik hibáit viselni, és tudni, együtt nagyobb lehet a hatékonyság és eredményesség. Színpadon, fellépéskor is odavágósabb egy csapat.

Beatmakerként hogyan látod a hazai pályát?

Kitűnő a felhozatal, csak kapkodom a fejem. Nagyon jók a magyar beatmakerek. Gondoljuk csak meg, hogy már külföldi előadóknak gyárt jó pár arc itthonról, nem beszélve arról, hogy adják-veszik az alapokat. Minden van, samplingtől a keyboardos témáig. Nagy tehetségek vannak, hála Istennek.

Te inkább samplerezel vagy feljátszod a dallamokat?

Most már mindkettőt használom, és ihlettől, kedvtől függ. Sok zenét hallgatok. Ha megfog egy érzés, egy minta, akkor uzsgyi és nyomatom is. Ha sok elektronikus, vagy 80-as évek popját hallgatok, akkor előkapom a szintit és nyomatom azt. Általában több számból, akár több előadótól mintázom, és ha hiányzik egy zongi és nem találok odaillő mintát, akkor feljátszom.

Milyen kütyüket használsz?

Sajnos még nincs MPC-m vagy egyéb vasam, így PC-vel csinálom a zenéket, és egy átlagos midibillentyűt használok. Gyűjtök most kis okosságra, hogy tudjak újat hozni, fejlődni.

Mesélj kicsit az új lemezről!

Új lemez. Igen. Volt ugye 2008. októberében „Outro” barátunk megjelenése. Ezzel a lemezzel lezártam egy korszakot. Úgy gondoltam ennyi, és lehet, hogy nem is lesz újabb lemez. Nem fogom erőltetni. Majd jöttek új ötletek, új zenék, új barátok, és íme, kész egy új EP… vagy LP. Mindenki mást mond rá. Lényeg, hogy letöltős lesz a www.artoscsaba.hu oldalról. Minden zenét én csináltam. Egy szóló szám lesz, a többi feat.

Kikkel?

Animal Cannibals (Ezzel egy álmom vált valóra, hogy meghívhattam Őket. Egyébként ez már a harmadik közös számunk a „Mindenki” és a „Faház és sátor” után), BMB, Dreamerz, Suppah, Halálos Fegyver, Tibbah, GaBnoniusz, DJ50, Para Bellum, SzóSzólók és egy bonusz, ami legyen meglepetés. Megjelenés 2010 tavaszán, ha minden ok, akkor március közepe-vége. Klipen gondolkozom, és kezd egyenesbe jönni a megvalósulás. De nem szeretek jósolgatni, majd jön, ha jön.

Szerinted „el lehetne adni” egy közreműködők nélküli lemezt?

Szerintem ismertté lehet válni, igen. Hiszek a közhelyes „a tehetség utat tör magának” dologban. Persze egy ismert előadós feat az könnyít a dolgon. Iszonyat sok lehetősége van egy arcnak mostanság. Internetes oldalak tömkelege áll rendelkezésre.

Miket hallgatsz mostanában?

Huh. Most szereztem meg a SUM41 összes albumát, most azon pörögtem, meg ska zenéken. Producerek közül M-Phazes, Statik Selektah, Marco Polo, Kev Brownt hallgatok. USA-n kívül pedig Hilltop Hoods és Bliss N Eso egész eddigi munkássága, UK grime… Instrumentális dalok is mennek kikapcsolódásként. Az örök kedvencek meg Sean P, KRS-One, Rakim, DITC… Szóval hangulatfüggő. Egyszer egy kis Onyx, máskor IAM. Reggel egy tányér ósuli, este kis dubstep.

Kik voltak Rád a legnagyobb hatással karriered során?

Zenében DJ Premier, Pete Rock, Hi-Tek, J Dilla. Mostanság a Low Budget kollektíva munkássága. Előadóként a RUN DMC, Derek B, Lordz of the Underground, DC Talk, Gift of Gab, Ill Bill, Vinnie Paz. Itthonról az Animal Cannibalsnak köszönhetek sokat, akik 1996 után egyengették az ART és az én utam is.

A Kojsz Prod. tagjaként hogy látod: mi az a plusz, amivel a profi promóciós munka előrelendíti a pályafutásodat?

Ez lenne a lényeg, és nagyon bejön ez a felállás. Én írom a zenét, szöveget és felveszem. Utána jön a stúdió, design munka, majd a promóció. Mindenkinek megvan a helye. Azt próbáljuk csinálni, amihez értünk. Ha a manager ért a munkájához, akkor a kapcsolatok révén oda is eljut, ahova én nem. Én otthon érzem jól magam a kütyük között, meg a stúdióban és a színpadon. Másnak ez para, és a kapcsolatok embere.

Hogyan egyeztethető össze a keresztény hited a hip-hoppal? Mit jelent Számodra kereszténynek lenni?

Jó a kérdés. Szerintem jól összepasszol. A kereszténység egy kommunikatív hit. Elmondja a véleményét, érvel, megért. Kifejezi tettekben, szóban a hitelveit. A Biblia is egy olyan könyv, amiben élettörténetek, sztorik, megoldásra váró problémák vannak. A hip-hop is ugyanez. 60-80 sorban tudod elmondani a mondandód, ami például a rockban jóval limitáltabb. Több infót tudsz átadni. A hip-hop az utca emberének műfaja, ahogy a bibliai evangélium is. Jézus az utcákat járta, az utca egyszerű, de tenni vágyó embereit is elragadta, azokhoz is szólt. A Biblia egyszerű és nem művészi nyelven íródott, amit csak kiváltságosok értenek. Nagyon összejön a kettő. Számomra Isten egy közeli személy, aki szeret, megért és bölcsen vezeti az életem – ha engedem. Mindennap az ima által beszélünk, figyelek Rá. Nem csinálok unalmas, üres gyakorlatokat, egyszerűen közelítem meg Isten személyét, ahogy a Biblia Őt lefesti.

Ez nagyon nyitottnak hangzik. Pozitív. Na de lesz-e lemezbemutató koncert?

Kijön a lemez, utána szerveződnek a fellépések. Remélem, más bandával össze tudok állni, és együtt menni majd. Minden infót eljuttatunk Nektek.

Remélem is haha. Mik a terveid a lemez utánra?

Sok-sok featet kell felvennem és van pár zenei elmaradásom is. Csinálok most pár előadónak alapokat, azokat kell befejeznem. Felmerült a klip ötlete, így kezd az is körvonalazódni – ahogy azt már említettem.

Van még valami, amit szeretnél megosztani az Olvasókkal?

Idén leszek 36 éves, és remélem, a közönség hallani fogja, hogy tombol még bennem a tűz. Sokat hallotok még rólam. Ennyi, köszönöm.

Mi is köszönjük az interjút.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés