Deniz interjú

Denizt ismét mikrofonvégre kaptuk dupla EP-jével kapcsolatban. A “Szegények Zenéje” és a “Szemtől Szemben” ingyenesen letölthető deniznet.hu/ oldalról.

Hirdetés

Miért két EP-t adtál ki, miért nem egy LP-t?

Elég egyszerű erre a válasz: azért, mert készül az is. Idén érkezik a tervek szerint a nagylemez, ami teljesen más vonalon fog mozogni, mint az eddigi kiadványok. Eltelt már 5 év mióta megjelent az első cuccom, és teljesen beleuntam a „szokásos lábdob pergő, 92 BPM, sampler, zongora, háttérben valami vonós témába”. A korong pár hónapja készül és elég sok mindenhez hozzányúltunk sok olyan producerrel akikkel még eddig nem volt szerencsém együtt dolgozni, és olyanokkal is, akikkel már igen. Gyorsabb tempók, más hangszerelések, grime, dub step alapok készülnek, itt-ott akár gitárral vagy full electros dolgokkal megfűszerezve. Lesznek a nagyátlag ízlésvilága szerint „popnak” titulált alapok is. Ezen a lemezen már közreműködők is lesznek, akik neve egyelőre maradjon titokban. A mostani kiadvány pedig azért lett két EP, mert két teljesen más lemezről van szó. Az egyik a “Szegények Zenéje” című lemezem újragondolása, a “Szemtől Szembe” EP pedig új számokat tartalmaz, és számomra egy korszak lezárása. Nem tudtam a kettőt egy lemeznek elképzelni. Mindkét lemez egy pakkban ingyenesen letölthető az oldalamról, egy gyors regisztrációért cserébe.

Nem érzed úgy, hogy kétszer félmunkát végeztél?

Ez egy jó kérdés. Sajnos jelen esetben tényleg félmunkáról van szó, mert ahogy azt említettem is több helyen, egyszerűen elvesztek az alapzenék. 2008-ban nálam még nem volt adott a lehetőség, hogy lemezeket keverjek, így mást bíztam meg vele, és sajnos a technika ördögének köszönhetően eltűntek a zenék, így sok közreműködést kénytelen voltam visszamondani, illetve a megjelent zenék közül egy kettőnek a hangzása is ezért nyersebb sajnos. De ezeket a számokat mindenképp meg szerettem volna jelentetni, ha csak így, letöltős formában is.

A „Rázd Meg” című kliped beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Összetett dolog ez. Nekem az volt a tervem ezzel a videóval, hogy végre legyen egy „fullos” klippem az eddigi kézi kamerás próbálkozásokon kívül. Úgy gondolom, ez az egyik legigényesebb magyar rap klip lett. Ez a része mindenképp beváltotta a reményeim. Sajnos van az éremnek egy másik oldala is, ami a művészeti részét érinti. Egy viszonylag populárisabb szám lévén sok ember szemében – akik képtelenek befogadni új vagy más dolgokat – populáris szar lett, és azt lesik mennyi pénzem lett nekem ebből. A szereplők személyét illetően nem titkolt dolog, a tervben szerepelt, hogy könnyebben túllépjen az internet adta lehetőségeken a videó. Ezúton is köszönet Müller Atesznak és Németh Francinak, hogy szerepet vállaltak a klipben, továbbá a munkán túl kialakult haveri-baráti viszonyért is egyaránt! Maga a track több rádióban slágerlistán szerepelt, több e-mailt is kaptam, hogy valakinek ez volt az első rap szám az életében, ami megtetszett és azóta már rendszeresen vadássza a többi magyar előadó megjelenéseit is. Erre pedig hogy lehetne azt mondani, hogy nem váltotta be a reményeket még akkor is ha „csak pop szar”?

A Gőzzel közös Halálos Fegyverrel mi a helyzet?

Szerencsére járunk fellépni, magyar viszonylatban nézve szinte mondhatni sokat. Általában nem rapbulikba, de nem is az a közeg lett vele feltétlenül megcélozva. Egyetemi, főiskolai rendezvényekre, szabadtéri bulikba. A letöltések száma pár héten belül eléri a 10 ezret. A “De nem lesz” című számunk több rádióban slágerlistás lett, sőt ezekben a rádiókban az egyik legtöbbet játszott magyar szám, mellesleg a Petőfi Rádió játszási listáján is megtalálható már. Ebből következik, hogy a klip is érkezik hozzá hamarosan. Két hét múlva forgatjuk Gőzzel az első közös videót. Az előző lemez próbálkozás volt, tapogatózás, hogy milyen irányba menjünk és hogyan, jövőre érkezik az első igazi és kézzelfogható Halálos Fegyver lemez is.

Tervezel mással is kollaborációt teljes album erejéig?

Tervezni nem tervezek, eddig sem tettem. Ezt az idő és a magánélet eldönti majd. Gőzzel nagyon örülök, hogy így megtaláltuk egymást. Több éve jóba vagyunk, és Gőz reppjei nekem már 10 évvel ezelőtt is etalonnak számítottak, sőt akkoriban álmomban sem gondoltam, hogy egyszer ilyenre lesz lehetőségem. Sokat segítünk egymásnak minden tekintetben, emellett a polgári állásunk is hasonló, és az utóbbi egy évben, még a HF előtt, már nagyon sokat jártunk fellépni közösen, így adta magát a dolog.

Ugye Te nem csak rappelsz, de keversz is. Hogy látod, milyen a felhozatal a magyar undergroundban stúdiótechnikailag? Úgy értem, megüti a nemzetközi szintet? Illetve egy átlag stúdió, ahol nem kifejezetten hip-hopra vannak ráállva mennyire vannak képben, ha egy rapper megy oda a cumójával?

Nemzetközi színvonalhoz viszonyítva természetesen egy vicc az egész. A mi stúdiónk is az, meg a többieké is. Nem is lehet egy lapon említeni a kettőt. Viszont szakmailag én hallok nagyon jó dolgokat, igaz én sem érzem magam annyira képzettnek, hogy ebben mindenképpen az én szavam legyen a mérvadó. Viszont egy dolgot úgy gondolom, fontos tisztázni és látni. Itthon ezekkel a technikákkal amikkel mi magyar előadók dolgozni tudunk olyan, mintha kontrás Csepel biciklivel versenyeznénk egy Ferrari ellen, és mégis ott vagyunk az élbolyban. Ki mondja meg a Halálos Fegyver, Artoscsaba, Deniz vagy Barbárfivérek, Phat, Furakor vagy Hősök lemezről, hogy egy kisszobában lettek felvéve, és nem többszázmilliós stúdióban. Egy átlag hallgató biztos nem. Persze itt-ott hibázik az én fülem is, meg másé is, de már bőven a vállalható kategóriába tartozunk. A nagy stúdiókban pedig nem feltétlenül értenek ehhez a stílushoz. Nem véletlenül merem magamra bízni a saját lemezem, és nem véletlenül meri rám bízni a saját lemezét MC Gőz , Artoscsaba vagy a SzóSzólók…

Hogyan tovább? Mit várhatunk Tőled a jövőben?

Aminet említettem, lesz HF klip és szólólemez is. Kojsz már most intézi a debütálással kapcsolatos minden egyéb teendőt, hogy tényleg profi cucc legyen végre. Ezúton is nagy pacsi érte. Minden szabad energiám ez köti le jelenleg. Már 6 szám elkészült rá, így azt hiszem, én már jól láthatom azt, hogy nem egy megszokott lemez lesz, nem megszokott zenékkel, és nem feltétlen tőlem megszokott szövegkörnyezettel. Nagyon sok változás történt az életemben, és nagyon sok dolgot máshogy látok, más aspektusból közelítek meg. Mi tagadás 24 leszek lassan, és néha nehéz belátni, de azt hiszem, felnőttem. Mások a problémáim mint eddig, más dolgok fontosak, és máshogy telnek a napjaim is, így természetesen a szövegeim is mások. Néha amikor hallgatom ezeket az új dalokat, és figyelem a srácot aki rappel, úgy érzem, mintha nem is én lennék. Nem lehet összehasonlítani se a régi számaimmal, se mondjuk a Halálos Fegyverrel. Artoscsaba fogalmazta meg szerintem ezt nagyon jól az egyik új trekk kapcsán: most valami annyira újat és annyira nem tőlem megszokottat csinálok, hogy a közönség nem is fogja érteni mi van, mert a többség nincs erre felkészülve. A weboldalam teljes átprogramozása is folyamatban van, az utóbbi egy évben szerencsére teljesen kinőtte lehetőségeit az oldal, köszönhető ez a sok látogatónak és regisztrálónak. Nap mint nap meglepődök, hogy mennyien nézegetik az oldalt. Ezenkívül, ahogy azt már beszéltük is, egyre több előadó és csapat lemezeit, számait kevergetem, valamint jövőre ugye érkezik a Halálos Fegyver új, és első igazi nagylemeze is. Körvonalakban azt hiszem ennyi. Köszi, hogy gondoltatok rám!

Köszönjük az interjút!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés