BMB klippremier és interjú

A Kojsz Prod csapatából már jól ismert BMB új klippel és új lemezzel rukkol elő. A videó az Offline.hu oldalán látható elsőként! A trió pedig tehetségkutatókról, és a forgatásról nyilatkozik magazinunknak…

Hirdetés

Új klipetek premiere az Offline.hu-n van. Meséljetek a forgatásról!
A forgatást április 24-ére sikerült összehoznunk. Mivel a Kojsz Productions előadói közé tartozunk, ezért mindenképpen úgy akartuk, hogy a többi, az istállóhoz tartozó előadó is felbukkanjon a klipben. Szerencsénkre pont úgy jött össze, hogy 23-án volt egy Gőz-Deniz-BMB fellépés nálunk, Mosonmagyaróváron, így a dátum adott volt. Csak azzal nem számoltunk, hogy a másnap az tényleg szó szerint másnap lesz. Kicsit nehézkes volt a kezdés, de aztán 10 óra felé már ment minden, mint a karikacsapás. A klipet a Zero Pixeles srácok készítették. A rendező/operatőri feladatokat Karácsonyi Bence és Horváth Csaba látták el, de Csabi feladata volt még a vágás és a vizuális effektek kivitelezése is. 

Mi kell egy jó kliphez?
Először is kell egy jó fényképezőgép, és pár srác, akik tudják, mit csinálnak. Lehet, első blikkre úgy néz ki a klip, mintha rengeteg pénzünkbe került volna, de igazából csak a fényképezőgép egy napi bérléséért fizettünk. A többit már Csabi varázsolta össze egy egésszé.

Ugye az album is most jön ki. Erről ejthetnétek néhány szót.
A lemez kicsit máshogy alakult, mint azt előre beharangoztuk. Egy két szám és előadó lekerült róla – elveszett instrumentál, idő hiányában el nem készült közreműködés és a többi miatt – viszont közben írtunk pár trekket, amiket meg vétek lett volna tovább tartogatni. Ezekkel pótoltuk a kiesett számok miatt keletkezett űrt. A végleges változat: A lemezen 16 darab dal lesz hallható. A közreműködők: Deniz, MC Gőz, Artoscsaba, Eckü, Mikee Mykanic, MC Ron, Zéessó. A beat-ek terén pedig: Dolbeats, Sima, Kártmen, Fira Heffner, Smoke Factory, Ferencz Péter, és gitáros közreműködésével Takács András erősítik a lemezt. Szerintünk sikerült összerakni egy elég ütős és változatos kis cuccot. Van rajta mindenféle zene: pörgős, csajozós, beszólogatós, és még líraibb hangvételű is. Reméljük, mindenki megtalálja a saját szájízének leginkább megfelelőt. A Demomix már hallgatható/nézhető a nagy videó megosztó portálon egy ideje, de a lemez várható megjelenése majd csak augusztusra tehető.

Nem nehéz csapatban nyomni? Mennyire jellemzőek a viták?
Mindhárman más és más egyéniségek vagyunk, de általában pont kiegészítjük egymást. Ha vita van, akkor a többség dönt. Nincs apelláta, haha. A csapatnak amúgy megvan az az előnye, hogy mindhárman tudjuk kívülről egymás szövegeit, tudunk segíteni duplázásnál és erőteljesebbé tudjuk tenni a fellépéseket is ezáltal. Szóval az a minimális nehézség simán eltörpül a csapatban rejlő pozitívumok mellett.

Mennyi időt áldoztok a BMB-re?
Dénekes már a dolgos hétköznapokat éli, ő kicsit nehezebben tud időt szakítani a csapatra, de azért megoldja. Én (Reggie) és Kárti még főállású naplopók vagyunk, szóval mi valamilyen formában szinte egész nap a rappel foglalkozunk. A BMB mellett még alakulóban van az élőzenés UGS formáció is. Ott is jelentkeztünk már egy-két klippel, dallal. Folyamatosak a próbák, készülnek a dalok… Szóval pörgés van.

Mit tanácsolnátok egy induló csapatnak, akik most akarnak mikrofont ragadni?
Mindenképpen több évnyi szoba emszízést. Úgy vettük észre, hogy itthon gyakorlatilag mindenki, aki rapet hallgat, egyből késztetést is érez arra, hogy rappeljen. Ami nem is lenne baj, ha nem tennék őket közzé egyből. 

Ti több versenyen is részt vettetek szép eredményekkel. Hogy látjátok, mennyire járulnak hozzá ezek az események a magyar hip-hop szcéna fejlődéséhez?
A magyar hip hop-ra jellemző módon sajnos a versenyek sem kapnak elég publicitást, pedig ezek arra lennének hivatottak, hogy az MC-k és csapatok megmutathassák magukat. Ma Magyarországon rengeteg új, jó előadó van, és a tehetség előbb vagy utóbb úgyis utat tör magának, csak elég kitartás kell hozzá, meg az, hogy az ember szívből csinálja.

És a sikerhez mennyit ad egy ilyen versenyen szerzett helyezés?
Nekünk sikerült mindkét megnyert tehetségkutatóból profitálnunk. Az elsőnek köszönhetjük, hogy jó barátságba kerültünk MC Gőzzel, aki tényleg mindenben segített nekünk, amiben tudott. Elvitt magával fellépésekre, bemutatott a Kojsznak, és mára több közös számot és egy Kojsz Productions tagságot is a zsebünkben tudhatunk, ami szerintünk azért jelent valamit a hazai hip-hop életben. Az egri tehetségkutatóra már csak a pénzdíj miatt is jelentkeztünk – amiből a lemez legyártatását finanszíroztuk -, de persze az sem volt elhanyagolható, hogy folyamatosan pörgött a nevünk, megismerték az emberek a csapatot. 

Mi a véleményetek a kereskedelmi tv-ken futó tehetségkutató show műsorokról? Szerintetek valóban lehet sztár abból, aki bekerül egy ilyen vetélkedőnek a döntőjébe?
Magyarországon kevés igazi értelemben vett sztár van. Celebekből viszont Dunát lehetne rekeszteni. Azonban ez a szó nekünk kicsit olyan, mintha a prostituált szinonimája lenne. Sokan megtesznek mindent azért, hogy az újságokban szerepelhessenek, de hát mindenki úgy boldogul, ahogy tud. Nem igazán a tehetséges előadók vannak most a slágerlisták élén, hanem akiket jól el tudnak adni, akik megfelelnek a ma divatos trendnek. A kereskedelmi tévék tehetségkutatói is ilyen előadókat keresnek és termelnek ki. Pont, mint egy gyár. Aki igazán nagy egyéniség, az meg fog maradni a pályán, de sokan merülnek feledésbe egy-két dal után.

Rappereket általában miért nem láthatunk ezekben a műsorokban? Oké, MC DC jó helyezést ért el, de vajon esélye lett volna ott a BMB-nek vagy akár Akkezdet Phiainak is – akik nem freestyle-lal nyomulnak?
Szerintünk nem igazán lett volna esélyünk. Akkezdet olyan szövegeket nyom, hogy lehidalnak tőlük az emberek, de szerintem a tini magazinokon és a hazai zenetévék slágerlistáin nevelkedett fiataloknak, az sem tűnne fel, hogy az AKPH magyarul rappel. Nekik könnyen eladható, dallamos, sablonos szövegvilágú számok kellenek és egy tini bálvány, akiért rajonghatnak. A hazai hip-hop helyzet, amúgy is siralmas. Aki csak ennek a közegnek akar zenélni, annak felkopik az álla. Ezért van, hogy a rapperek egy része – köztük mi is – a nagyobb közönség számára is befogadható zenét próbál játszani. Bár mi szélsőség vagyunk, mert a 18-as karika simán mehet a lemezünkre. Igazából mi csak azt szeretnénk, hogy a zenénk által több rajongót toborozzunk a műfajnak.  MC DC nagyon jó freestyle-os, de ő sem azért lett ismert, mert a média nyitna a hip-hop felé, hanem mert szerethető figura, aki humorosakat tud mondani rímekben. Ennyi. 

Mit terveztek az elkövetkező pár hónapban?
Most jött ki a klip. Szerintünk, ilyen színvonalas underground videó még nem volt itthon. Most kicsit hátradőlünk és figyeljük, milyenek lesznek a visszajelzések és reméljük, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. Augusztusban érkezik a lemez. Teljesen kész van, csak a nyár az ugye holt szezon a médiában, ezért toltuk el kicsit a lemezmegjelenést. Az UGS-sel is dolgozunk a debüt cuccon, és a nyár folyamán még egy klipet is lövünk az egyik dalhoz, mind UGS, mind BMB fronton. A Kojsz Prod-nál is várhatók idénre nagyon ütős cuccok. Figyeljetek oda ránk! Szerintünk meg fogja érni. Kábé ennyi egyelőre.
Köszönjük a lehetőséget!

Köszönjük az interjút!

 

zene: BMB
kép: Zero Pixel (Karácsonyi Bence és Horváth Csaba)
Kojsz Prod. 2010

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés