Zenekari PR-húzások, amik visszafelé sültek el

Sok előadó és zenekar próbálkozik ilyen-olyan meglepetésekkel, kampányokkal, PR-ötletekkel, hogy ki tudjanak tűnni a tömegből, kiszolgálják a rajongóikat, imidzset váltsanak, vagy hogy valami emlékezetessel álljanak elő (vagy simán részeg és ostoba valaki egyszerre, mint a belfasti tömegverekedést okozó Dave Mustaine). Ez sokszor összejön, sokszor viszont nem: főleg utóbbiakra koncentrált a Cracked friss írása. 

Hirdetés

Amikor Macklemore “véletlenül” antiszemita jelmezben lépett fel

Macklemore úgy gondolta, hogy jópofa dolog lenne a meglepetéskoncertjén meglepetésként valamilyen jelmezben fellépni, azonban sikerült rasszista zsidó-paródiának öltöznie, ami komoly negatív visszhangot váltott ki, hiszen a rapper a slágerei mellett azzal futott be, hogy a hátrányos megkülönböztetés ellen és a teljes egyenlőség mellett kampányolt a szövegeiben. Állítása szerint nem direkt vett fel ilyen jelmezt: a koncert előtt betért az első jelmezboltba, amit talált, vett némi kamu arcszőrt és egy nagy, boszorkányos orrot, amiket egy korábbi bulin felhasznált parókával kombinált össze, és senki nem szólt neki, hogy úgy néz ki, mint egy zsidó vicc.

A melegeket gyűlölő Big Daddy Kane egy homoszexuális által kedvelt magazinban

Big Daddy Kane, mint oly sok másik rapper, nem szereti a homoszexuálisokat, és ennek sokszor hangot is adott. 1991-ben annyira szerette volna még fotókon is hirdetni, hogy ő mennyire heteroszexuális, hogy egy igazi macsó fotósorozatot készíttetett magáról – a Playgirl magazinnál. Kane csak azt nem tudta, hogy a Playgirl olvasótáborának legalább a fele homoszexuális férfiakból áll. Nekik biztosan tetszettek az ilyen képek. Biztos nem lep meg, ha eláruljuk: az album, amit ezzel is reklámozni próbált, bukás lett, de a mellékelt VHS biztos népszerű lett bizonyos körökben.

Koncert az autópályán = 10 milliós bírság

A kaliforniai Imperial Stars a “hajléktalan gyerekekre hívjuk fel a figyelmet” jeligével állított keresztbe egy teherautót egy forgalmas autópályán, hogy azon meglepetés koncertet tartsanak. Hát persze, hogy ez volt a cél, ezért volt a reklámozott dal szövegében az, hogy “megállítjuk a forgalmat”, és ezért volt a klipben egy autópálya a háttér. Szóval a rap-pop csapat szeretett volna feltörni, de a kiérkező rendőrökre annyira nem számítottak, pláne arra nem, hogy a kamion vezetője ijedtében lelép a kulccsal, így hat mérföld hosszú dugót okoztak. Ezért pontosan 39.000 dollárnyi, vagyis majdnem 10 milliós bírság járt, ráadásul a nevük se lett túl ismert. 

Három napra bezárt a klub a véres koncert után

A Young In The Way egy nem túl kedves zenét játszó együttes, akik egy észak-karolinai koncertjükön úgy gondolták, hogy a megfelelő showelem az lenne, ha sok-sok liter disznóvért öntenének szét mindenfelé. Nem nagyon szóltak előre senkinek, majd a buli után távoztak, a klubot pedig három napra be kellett zárni, hogy megfelelően ki tudják takarítani a helyet (értelemszerűen az ilyenhez nem elég egy felmosófa, egészségügyi szakembereket is hívtak). Úgy döntöttek, hogy több koncertet nem is szerveznek a helyre.

A rajongók közt a földbe csapódni a három emeletes stagedive után

George Watsky azt a nagy hibát követte el, hogy egy zenei fesztiválon megpróbált háromemeletnyi magasságból beleugrani a közönségbe – úgy érezte, hogy a “Have you got my back?” kérdésre érkezett üdvrivalgás egy fesztiválon valóban jelent valamit, úgyhogy ugrott. A közönség a zuhanó férfit nézve ráeszmélt, hogy a franc se tudja, ki ez a noname pasas, miatta ugyan senki nem töri ki a kezét, úgyhogy elegánsan arrébb álltak, Watsky pedig a földbe fúródott. Egy nő és egy férfi így is megsérültek, de sem nekik, sem Watskynek nem lett komolyabb baja.

A Megadeth énekese véletlenül terrorszervezetet támogatott a koncerten

Dave Mustaine ma sem számít egy túl okos embernek, de talán ma már nem csinál akkora baromságokat, mint 1988-ban: Észak-Írországban lépett fel kellemesen illuminált állapotban, de mielőtt a színpadra lépett volna, a szekusok jelezték, hogy elkaptak egy srácot, aki maszek Megadeth pólókat árult. Mikor megkérdezte Mustaine, hogy miért, a srác annyit mondott, hogy pénzt akart gyűjteni az Ügyre (az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg nevű terrorszervezet akcióira), és mivel Mustaine jó amerikaiként nem sokat tudott az aktuális világpolitikáról, a srác úgy írta körül az IRA munkásságát, mint a katolikusok és protestánsok közti béke létrehozásán való ügyködést. Emiatt Mustaine az Anarchy in the UK című dalt az “Ezt az Ügyért! Írország legyen az íreké!” felkiáltással vezette fel. Éljenzés, fújolás és tömegverekedés egyszerre tört ki, a Megadeth villámgyorsan elpucolt a színpadról, és a várost is golyóálló buszban hagyták el.

Ashanti katasztrofális vírusmarketingje

A 2000-es években nehéz r&b előadóként kitűnni, óriási a verseny, úgyhogy Ashanti kiadója a The Way That I Love You-hoz különleges vírusmarketinget eszelt ki. A videóklipet, melyben Ashanti megöli hűtlen barátját, kamu híradások követték arról, hogy a videóklip gyilkosságokat inspirált – de ez még mind semmi. Olyan e-cardokat találtak ki, amelyek gyilkosság témájúak voltak, és feltehetően a pszichopata embereket célozták meg vele, hogy küldjenek ilyeneket az exüknek: az e-cardban kamu hír volt a címzett haláláról (meg volt nevezve a város, egy választott gyilkos eszköz, és az áldozat neve vérrel írva). Finoman szólva is sokan tiltakoztak a dolog ellen, úgyhogy a kiadó hamar rájött, nem volt a legjobb ötlet ez az egész.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés