Top 10 magyar rapper, akiknek a tevékenysége befolyásolta a hip-hop alakulását

Hétfőn ünnepelte a Rapterápia c. rádióműsor a 2 éves fennállását. A műsor a magyar hip-hop alakjait mutatja be, a feltörekvő rapperektől a legismertebb előadókig. A Rapterápia 100%-ban Bíró Dávid ötletéből indult, a sikere is az ő munkájának a gyümölcse. Mivel nálunk mostanában nem nagyon szerepelnek hazai rapelőadók, így örömmel üdvözöltük Dávid szerepvállalását, így a jövőben több hazai hip-hop zenészről olvashattok majd cikkeket, híreket, lemezkrikikákat. Dávid első anyaga, amelynek címe Top 10 magyar rapper, akiknek a tevékenysége befolyásolta a hip-hop alakulását szerintünk rögtön elindít egy kommentlavinát.

Hirdetés

1. Animal Cannibals

Ők a legjobb rapperek Magyarországon? Nem! Ők írják a legjobb rap szövegeket? Nem!Mindenkit hazavág a flow-juk? Nem! Viszont nekik köszönhető, hogy a hip-hop ma ilyen népszerű itthon. Rengeteg tehetségkutatót szerveztek, melynek köszönhetően előadók százai léptek színre. Sub Bass Monstertől a Hősök-ig, Fluor Tomitól MC Gőz-ig, mind-mind nekik köszönhetik, hogy első lépéseik után nem tértek le az útjukról. Az 1996-os Mindenki c. daluk, mára olyan klasszikusnak tekinthető, mint a straight outta compton a tengerentúlon.

ff091fc2-83e3-4c93-bc0a-24cd00dd8131.jpg

 

2. Ganxsta Zolee

Neki köszönhetően a legkisebb falu legeldugottabb utcájának utolsó házában is tudják, hogy létezik olyan zene, hogy rap. Még ha nincsenek is tisztában azzal, hogy az micsoda is pontosan. Mára az 50-et betölő “gengszter” rappert majdnem annyian ismerik, mint Berki Krisztiánt. Mindemellett sok ma is híres előadó az ő zenéin nőtt fel. Erre a 2015-ös Tribute albumon is láthatunk jó pár példát. Neki köszönhetően jelenség lett a rap, az utcakultúrán kívülieknek. Csak köszönni tudunk neki, pedig évekig nyilvánosan utálta mindenki. Aztán persze otthon hallgatták titokban.

dfce0975-095c-44e9-a7c8-180a10673801.jpg

3. Mr.Busta

 A magyar hip-hop legmegosztóbb alakja, aki az egyik legnagyobb rajongói táborral is rendelkezik egyszerre. Finoman szólva megosztó a munkássága, talán azt kevesen tudják élvezettel hallgatni, ahogy megeszik a gecijét, de azt is kár lenne tagadni, hogy az ő által alapított RTM kiadó az egyetlen, amelyik törődik a tehetségek felkarolásával.  Az egyetlen, aki valóban segíteni szeretne, nem pedig önös érdekből áll össze xy-nal. Persze ő is profitál az AK26 sikereiből, de nem hiszem, hogy Hiro, Giajjenno egy kicsit is bánná ezt. Több mint 20 éve van a pályán, és a mai kezdő, vagy feltörekvő rappereknek mintapéldája lehet, hogy a legnagyobb szegénységből is van kiút, és kitartással el lehet érni, az álom autót, bűnözés és kábítószerek használata nélkül!

15056498-6a32-40e1-bd42-f350fc308fbd.jpg

 4. FankaDeli

A 2000-es évek elején alapított Night Child kiadónak köszönhetően, olyan előadók bújtak elő a föld alól, és lettek sikeresek, mint Deniz, Maszkura vagy Halott Pénz. A Punnany Massif létrejötte pedig konkrétan Fankának köszönhető! Az NC az ezredforduló első éveiben a legnépszerűbb rap előadókat tudta a magáénak. FankaDeli mindemelett létrehozta a méltán híres, vagy sokak szemében hírhedt Salátamagazin c. rádióműsort, amit annak idején mindenki hallgatott, akit egy kicsit is érdekelt ez a stílus. A műsorhoz társult egy weboldal is, ami a 2. legnagyobb volt Magyarországon ebben a témában, ahol előadók százai publikálhatták dalaikat, és profitáltak is rendesen az oldalnak, és a rádióműsornak köszönhetően. Rengeteg lemez és szóló dal felvétele készült a Night Child Root Stúdióban, amelyek utómunkáit is általában Fanka oldott meg, az akkori technikai feltételekhez képest kiválóan. A történetnek azonban rossz vége lett, mert Feri nem fért a bőrébe, és úton útfélen elejtett, hol kisebb, hol nagyobb beszólásokat, amit az előadók egy része nehezen tolerált. Ez addig ment, míg a Salátából kikoptak a vendégek, és leállták az adások, amit a weboldal megszűnése is követett.

8b7312f6-5e75-44c7-ad17-9fe7f7caa182.jpg

5. Pixa

Ennél a névnél bizonyára sokan temetnének 20 láb mélyre, de mielőtt kiszaladnátok az ásókért, vegyük sorra miért szerepel ilyen előkelő helyen ez a név. Pixa az egyik legjobb hangmérnök Magyarországon. A kis otthoni stúdiójának ajtaját sokáig kilincsről kilincsre adták a hazai rapperek Soprontól Debrecenig. Szakértelmével, és egyedi stílusával gyorsan kitűnt a tömegből. Mindemellett beatmakerként is alkotott jónéhány fülbemászó dallamot. Vesztünkre? Hiszen ki ne ismerné Fluor Tomi Mizuját, vagy Halendáját? Pontosan ez volt az a pont ahol Pixa valamit elrontott. Ezt ő biztosan nem így éli meg, mert ő busásan meggazdagodott abból, hogy létrejött a “poprap”-nek gúnyolt, igazából már nem is rappnek nevezhető, hanem pusztán rapbetétet tartalmazó popzene. Ha ő nincs ma ezt a kifejezést nem is ismernénk. Miatta változott meg a többek közt a Hősök zenei irányzata, ami magával rántott sok más előadót, és ma miatta lehet ilyen sikeres a Wellhello, még ha nem is ő a csapat zenei producere.

b6abfae7-03da-440d-ac7b-dbb87bf73784.jpg

 6. Tibbah

A Bloose Broavaz kiadó/label alapítója, ami ez egyik legerősebb brandnek számít a honi hip-hop világában. Több formációval is csúcsra ért, a Chump’yanz, a Connections, vagy az éppen aktuális Barbárfivérek csapatnevek ikonikussá váltak. Mindemellett beatmakerként is tevékenykedik. Szinte nincs olyan ismert előadó, aki ne szövegelt volna Tibbah beatre,legyen az oldskool bum-bep rap, vagy új vonalas grime. Ők írták az első sportclubnak gyártott rapindulót a győri sharks amerikai futball csapatnak. Ezzel újabb ajtót nyitattak az őket követőknek. Azóta már több sportszervezet, vagy sportoló rendelkezik egyéni rapindulóval. A közeljövőben az is kiderül, hogy sikerül e meghonosítania Mikee Mykanic-kel az oldalán a grime stílust.  A Most Busters ugyanis egy olyan előremutató produkció, amiből még bármi kisülhet. 

de7c81bd-cd6a-4acb-9e21-3a3994253ddb.png

 7. Akkezdet Phiai

Akkezdet Phiai körül mindig is volt valami misztikus megfoghatatlan légkör, amit nehéz lenne azzal a 2 albummal magyarázni, amit letettek a srácok. Mindenesetre az kétségbevonhatatlan, hogy a rapszakma nagyrésze a legelismertebb csapatnak tartja a Said-Újonc duót. Biztosan sokan inspirálódnak általuk, de ami ennél is fontosabb, hogy szinte miattuk lebeg az a kérdés a ami napig a fejünk felett, hogy lehet-e a rapzenét költészetnek tekinteni. Said segítségével meghonosodott, és népszerűvé vált a Slam poetry, aminek ki tudja, milyen pozitív hatásai lehetnek a hip-hop társadalomra tekintve. Nem mellesleg 2012-ben a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban irodalom érettségin szóbeli tételként szerepeltek.

8a15f4eb-7e61-4fc4-b3ed-b69d5af1146b.jpg

8. Majka

Ha megkérdeznénk 5 raphez nem értő embert kortól és nemtől függetlenül arról, hogy tud e mondani 5 magyar rappert. A válaszokban biztosan szerepelne Majka neve. De hogy ez jót tesz-e a stílusnak, az egy másik kérdés. Majkát nem a dalai miatt ítéljük el, amik egyébként nem feltétlenül rosszak, csak nem őszinték. Egyes pletykák szerint a szövegeit jelenleg is Curtis írja. Amit a zenén túl vállal, az 10-ből 9 hip-hop-er számára vállalhatatlan. Mégis viszi a stílus hírnevét a nagyvilágba, csak az ő megítélése kihat mindenki más megítélésére is.

bb6ed55c-6959-42a0-a75b-2e8298252303.jpg

9. DopeMan

DopeMan a 90-es évek végén az egyik legmeghatározóbb alakja volt rapvilágnak, de mára már súlytalanná vált ezen a téren. Soha nem felejtem el amikor Coolionak mutogatta a nyolcadik kerületet, mint a budapesti gettó negyedet, ahol kemény az élet. Szegény Coolio nem akart bohócot csinálni magyar kollegájából, de az arcáról mindent le lehetett olvasni. A másik megbocsájthatatlan kijelentése egy szövegrészlet “Nekem a hip hop üzlet, rap zene pénz, Ha nincs benne biznisz, nem érdekel az egész”. Mégis okkal szerepel a listánk 9. helyén, ugyanis ő az, aki be tudta vinni az utcaszemléletet a politika világába. Gyurcsánytól Orbánig mindenki ismeri, mégis mindenki számára vállalhatatlan. Sokszor mond nagy hülyeséget, de néha vannak fontos gondolatai, amire még a képviselőházban is figyelnek.

f06324c5-496f-445e-9dea-e488defa0cb8.jpg

10.Sub Bass Monster

Bár csak közvetve, de neki köszönhető a Children of Distance formáció, rendszeresen szerepelt dalaival a kereskedelmi médiumokban, és még cukormázzal itatott bugyuta showműsorokban is feltűnt. Mégis soha senki nem mondta neki, hogy eladta magát, meg hogy a kiadója irányítja, és kamu szövegeket ír és hiteltelen. Ő a legelismertebb MC Magyarországon, de ez minek köszönhető? Egyszerű mindig minden helyzetben önmaga volt nem szállt el akkor, amikor mindenki azt tette volna.  A zenéhez való hozzáállása példás, amit sokan követhetnének. A ma legismertebb előadók is vele akarnak közreműködni. Higgyétek el meg fogtok lepődni miféle feat-ek fognak hamarosan nyilvánosságra kerülni, mégsem fogjátok felsorolni neki a már jól ismert frázisokat. Van mit tanulni tőle!

3bc2dbdd-6afb-43c1-995f-ccaf297b3e7e.jpg

Bíró Dávid

(Rapterápia)

Facebook oldala: 

www.facebook.com/rapterapiagyongyos/?ref=bookmarks

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés